Domácí pekárny

Fotoalbum tématu (4) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
tuzezlypes
Parfémová maniačka 562 příspěvků 14.11.10 21:51
Domácí pekárny

Zdravím všechny, kdo pečou v domácích pekárnách svůj chleba. Peču od roku 2006, prakticky neustále a obchodový chleba už nekupuju. Nyní jsem šla ještě dál - vyrábím si vlastní kvásek a peču kváskový chléb, plnožitný, bez kvasnic. Uvítám vaše zkušenosti, případně recepty. Na internetu je mraky receptů, ale důležité jsou ty vyzkoušené, ne jen opsané.

Na poličce 60 parfémů 2 miniatury 14 odstřiků 64 vzorků V tužebníku 3 parfémy
Stránka:  1 2 3 4 5 6 Další »
Reakce:
 
sarrafinka
Nevyléčitelná závislačka 1257 příspěvků 14.11.10 22:01

:conf: taky jsem kvaskovala,no vžy mě kvásek po čase odešel :roll:

Na poličce 0 parfémů 0 miniatur 0 odstřiků 0 vzorků V tužebníku 12 parfémů
 
tuzezlypes
Parfémová maniačka 562 příspěvků 14.11.10 22:06

Kvásek je docela náročná věc. Záleží na spoustě věcí kolem. Mně se podařil založit, upekla jsem z něj pár chlebů, nyní spinká v lednici a též jsem si ho část usušila. Doufám, že se mi podaří jej znova rozjet na další pečení. Uvádí se, že čím je kvásek starší, tím je stabilnější a odolnější.

Na poličce 60 parfémů 2 miniatury 14 odstřiků 64 vzorků V tužebníku 3 parfémy
 
sarrafinka
Nevyléčitelná závislačka 1257 příspěvků 14.11.10 22:08

Mi vždy nejdýl vydržel asi 2 měsíce,ale to bylo vše.

Na poličce 0 parfémů 0 miniatur 0 odstřiků 0 vzorků V tužebníku 12 parfémů
 
RoSa
sv. Parfema z Kecálburgu 7626 příspěvků 14.11.10 22:18

A jak jste ten kvásek vyrobily? Já jsem četla, že se dá koupit v pekárnách… jo a taky se prý dá zamrazit… Jinak já jsem jednu dobu taky hodně pekla v domácí pekárně, ale ke kvásku jsem se nikdy nedopracovala :conf:

Na poličce 31 parfémů 0 miniatur 8 odstřiků 23 vzorků V tužebníku 34 parfémů
 
tuzezlypes
Parfémová maniačka 562 příspěvků 14.11.10 22:31

Pečení v pekárně nemusí být nutně z kvásku - to je až ten nejvyšší level - kdy 1.level je pečení z koupené směsi, 2. level je pečení z mouky dle receptů, 3. level je pečení kváskového chleba. Kvásek se dá pořídit různě - vyrobit si doma (z žitné mouky a vody), koupit hotový v pekárně (která takto peče), koupit někde sušený. Zamražení prý není zcela ideální postup uchování, lepší je usušit.

Na poličce 60 parfémů 2 miniatury 14 odstřiků 64 vzorků V tužebníku 3 parfémy
 
RoSa
sv. Parfema z Kecálburgu 7626 příspěvků 14.11.10 22:35

tak já jsem se dopracovala do 2. úrovně :P

měla jsem takové to prvotní nadšení, kdy jsem žádné pečivo nekupovala a jen pekla v pekárně
dnes použiju už jen občas, např. k přípravě těsta na housky, které následně umotám ručně…

a jak přesně se ten kvásek vyrábí?

Na poličce 31 parfémů 0 miniatur 8 odstřiků 23 vzorků V tužebníku 34 parfémů
 
tuzezlypes
Parfémová maniačka 562 příspěvků 14.11.10 22:46

Na kvásek je potřeba pouze žitná mouka a voda. Výroba trvá několik dní a lze nalézt více názorů na postup. 1. den - 100 gr žitné + 120 ml vlažné vody smíchat na husté těstíčko a nechat stát v teple. 2. den - přidat 50 gr žitné a 60 ml vlažné vody, smíchat, nechat stát. 3. den - přidat 50 gr žitné a 60 ml vlažné vody, smíchat a nechat stát. 4. den jsem již pekla a maličko kvásku ponechala k výrobě nového těsta. Záleží taky na čistotě použitých pomůcek, na teplotě okolí, na kvalitě mouky - prostě to je chemie, až alchymie a nemusí to vyjít.

Na poličce 60 parfémů 2 miniatury 14 odstřiků 64 vzorků V tužebníku 3 parfémy
 
Lalaith
sv. Parfema z Kecálburgu 3078 příspěvků 15.11.10 08:16

Já tedy pekárnu nemám, ale peču chleba normálně v troubě ve formě na biskupský chlebíček… Buď ze směsi nebo podle receptu z mouky… I housky jsem už pekla… :conf: O pekárně pořád přemýšlím, ale u všech zámých je to tak, že nadšeně pořídili pekárnu, nějakou dobu v ní pekli a teď už jim jenom leží v koutě a moc často nepečou, tak se bojím, aby to nebylo taky tak… :conf:

Na poličce 12 parfémů 9 miniatur 2 odstřiky 50 vzorků V tužebníku 10 parfémů
 
kamila252
Znalkyně 345 příspěvků 18.11.10 18:29

Když jsem si asi před rokem pekárnu koupila, pekla jsem chleba jen v ní. Pak se nám nějak přejedl, a to i přesto, že jsem dělala různé druhy. Koupě pekárny ale nelituji, protože někdy si v ní chleba upeču, např. ke guláši nebo když mám pozvané přátele na grilování, vždycky si na mém chlebu pochutnají.
Také konečně peču i buchty z kynutého těsta, které je z pekárny výborné.

Na poličce 15 parfémů 1 miniatura 0 odstřiků 0 vzorků V tužebníku 4 parfémy
 
beatrix
Učednice 106 příspěvků 19.11.10 13:10

U nás je pekárna jedna z nejlepších investicí. Kousek od baráku máme obchod-pekárnu, kde mají famozní chleba, ale často vyprodanej, nebo máme chuť na jinej, tak pečeme v naší malé pekárničce. Zkoušela sem různý recepty, ale nikdy sem nedosáhla efektu směsí, který kupujem (německý přes Bielmeiera), a pak už se mi s tím ani nechtělo piplat. Takže do směsí třeba ještě přidávám semínka. Asi to chce víc cviku, ale kdo má furt jest ty nepodarky. :evil:

Zato na sladký pečení s pekárničkou žijeme v naprosté harmonii. Už samotná příprava těsta v ní je malej zázrak, nejrači z ní máme briošku ala vánočku. Taky si v ní nechávám udělat těsto na kynutý tyčinky a podobně. Nemůžu vynachválit.

Kdybysme neměli tak blízko tak dobrej chleba, asi bych se víc snažila, ale krom semínkových chlebů jiný tužby nemáme. Chystám se někdy vyzkoušet i rohlíky. A taky si v ní nechávám dělat těsto na pizzu. :)

Na poličce 12 parfémů 7 miniatur 6 odstřiků 16 vzorků V tužebníku 15 parfémů
 
Juana
sv. Parfema z Kecálburgu 3421 příspěvků 19.11.10 13:22

Pekárnu jsme koupili z nouze. Po cestě z práce nebylo kde koupit chleba kromě Tesca na Andělu a tam byly hodinové fronty (zrovna se měnil majitel či co tak jim to tam moc nešlapalo).
Od té doby pečeme chleba pořád, máme několik receptů které točíme (veka, šumava, pivní, cibulový, kavárenský, celozrnný) a jsme cca ve 2 levlu :lol: pečeme z mouky a z čerstvého droždí.
Je to natolik super věc, že je jisté, že až se ten stroj rozbije tak koupíme nový.

Na poličce 13 parfémů 0 miniatur 3 odstřiky 0 vzorků V tužebníku 153 parfémů
 
sarrafinka
Nevyléčitelná závislačka 1257 příspěvků 19.11.10 15:07

:D jojo,šumava a pivní u nás taky vedou :D

Na poličce 0 parfémů 0 miniatur 0 odstřiků 0 vzorků V tužebníku 12 parfémů
 
Incognita
Nevyléčitelná závislačka 1031 příspěvků 19.11.10 15:56

U nás vede Ciabatta a Bauernbrot (čili Šumava) už asi 2 roky.
300ml PETku vody, 1/2 pytlíku směsi, klik, klik, klik už skoro po paměti a každé víkendové ráno nás budí čerstvý chleba :D

Přítel sní na posezení skoro celý 1/2kg bochník, na mě zbytou 2 plátky, takže to je i dietně zvladatelné.

Ale uvítala bych recepty na nějaký sladký dezertní chlebíček… Provedla jsem pár pokusů se sušenými meruňkami a ořechy a tak, ale ještě jsem to nevychytala.

Na poličce 26 parfémů 0 miniatur 0 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 2 parfémy
 
tuzezlypes
Parfémová maniačka 562 příspěvků 04.12.10 17:46

Tak sladké moc nepeču, dělám jen ty chleby případně zadělávám těsto na pizzu nebo lángoše. Momentálně jsem si opět pochutnala na svém kváskovém chlebu a jsem z něj nadšená. JInak pekárna je jeden z nejvytíženějších domácích spotřebičů a pro mne objev desetiletí.

Na poličce 60 parfémů 2 miniatury 14 odstřiků 64 vzorků V tužebníku 3 parfémy
Stránka:  1 2 3 4 5 6 Další »
 Váš příspěvek

Nový článek:

Střihněte si změnu - 7 tipů na krátký sestřih pro všechny věkové kategorie

 

Krátké sestřihy už dávno nejsou jen pro babičky a maniacké pixie slečny. Styl ala kastrol nahradil nespočet variací střihů, díky kterým si je může dovolit každá žena. Včetně vás.

Celý článek »
TOPlist