Gastronomické vlákno

Prostor pro upřesnění detailů parfémových a neparfémových setkání v Ostravě

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Omezené přispívání (pouze členové mohou do skupiny přispívat)

Fotoalbum tématu (18) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5189 příspěvků 04.04.13 16:17
Gastronomické vlákno
  • aneb vaříme a pečeme rády a chutně
Na poličce 53 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 Další »
Reakce:
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5189 příspěvků 04.04.13 16:22
kváskový chléb

vizuální ochutnávka

Na poličce 53 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5189 příspěvků 04.04.13 17:03

vedení kvásku aneb příprava chleba:
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?…
a pečení
 http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?…

Poměr vody a mouky vždy záleží na mouce, některá pojme vody více, některá méně. Na začátek doporučuji koupit chlebovou mouku žitnou a pšeničnou, později zkuste s moukami experimentovat.( kupuji Penam nebo Ramil, ale určitě jsou i jiné )

Já vedu kvásek takto:

vezmu kvásek z minula ( 50 gr ) a k němu
večer přidám 80 gr. žitné chlebové mouky + 160 ml vody
ráno přidám 80 gr.žitné chlebové mouky + 50 ml vody
večer přidám 80 gr. žitné chlebové mouky + 100 ml vody

ráno odeberu kvásek na příště ( 50 gr. ) a ač to matematicky nevychází, mám cca 500-520 gr hmoty. Přidám 240gr pšeničné mouky + 50 ml vody. 10-12 gr soli, kmín, tymián a slunečnicová semínka.

Vzniklá hmota je vláčná, nelepí se na stěny ( klidně se může lepit na dno i trochu na stěny, forma to udrží ) nedrží úplně tvar a je ideální do formy. Formu mám obdelníkovou, keramickou a nevymazávám.
Ve formě nechám nakynout ( zase záleží na teplotě, někdy kyne 3 hodiny, někdy 6 ). Dám do rozpálené trouby, na stěny trouby stříknu 20-30 ml vody stříkačkou a nechám asi 7 -10 minut. Poté teplotu snížím na polovinu, troubu krátce vyvětrám a peču asi 1/2 hodiny. Před koncem potřu mírně slanou vodou. Kůrka má mít upečenou barvu a na poklep má zvonit

Čím větší je podíl žitné mouky, tím více těsto při zpracovávání lepí, déle kyne a po upečení je hutnější. Ale chuťově je lepší. Naopak s těstem z větším poměrem pšeničné mouky se lépe pracuje, nelepí, kyne rychleji a lépe a bubliny v chlebu jsou větší. Ale chuťově je to spíše veka.

Čím je těsto řidší, tím je pak výsledný chleba vláčnější ( někdy až mokřejší ), čím je tužší, tím zase pomaleji kyne a může být po upečení tuhý.

Můj úplně první chleba patřil k těm nejlepším :lol: , pak se někdy zadaří více, někdy méně, ale nikdy se nestalo, že by nebyl poživatelný ( ostatně pes sní všechno )

Příspěvek upraven 07.04.13 v 15:10

Na poličce 53 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5189 příspěvků 04.04.13 17:06

Holky v diskuzi dávaly recept na jednodušší postup jen s jedním vedením kvásku
http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…
nezkoušela jsem. Mám za to, že vícekrát vedený kvásek je stabilnější a lepší, ale třeba to někdy zkusím

Na poličce 53 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
kotatkokotatko
Nevyléčitelná závislačka 1528 příspěvků 04.04.13 18:10

@Kajla No tož to je chlebíček,ten bych si dala ale ten návod mě odrazuje :lol:

Na poličce 39 parfémů 0 miniatur 31 odstřiků 74 vzorků V tužebníku 0 parfémů
 
33lejaby
sv. Parfema z Kecálburgu 2309 příspěvků 05.04.13 09:24

Vypadá bezvadně a překvapuje mne, že je pečený v troubě. Mně by se to líbilo, upéct si doma chleba, ale jsem sama s klukem, to bychom asi takový pecen nespořádali. Jedině experimentovat a udělat pidi bochánek.

Na poličce 71 parfémů 20 miniatur 2 odstřiky 140 vzorků V tužebníku 2 parfémy
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5189 příspěvků 05.04.13 09:29

@33lejaby To samozřejmě není vůbec problém, stačí upravit poměry ingrediencí

Na poličce 53 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
zuz.ka
sv. Parfema z Kecálburgu 3979 příspěvků 06.04.13 09:44

@Kajla
Káji, pekla bych v pondělí. Mám ten kvásek živit už teď nebo nechat do pondělí a až odeberu, tak potom ho živit?

Na poličce 40 parfémů 1 miniatura 39 odstřiků 0 vzorků V tužebníku 7 parfémů
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5189 příspěvků 06.04.13 11:13

@zuz.ka Pokud chceš péct v pondělí, tak ho dneska večer poprvé nakrm - tedy ( pokud pojedeš podle mého receptu ) 80 gr žitné mouky + 160 ml vody
těstíčko bude řidší, asi jako na palačinky, bude hodně bublinkovaté, vyjede rychle nahoru a rychle klesne
Zítra ráno zase přikrmíš, uděláš kvásek hustější ( pomaleji nakyne a pomaleji spadne ). To je to, čemu se říká vedení kvásku a je to popsáno v 1. příspěvku

Já krmím asi ve 2 litrovém hrnci a vždycky přikrývám pokličkou, kvásek tak nevysychá ( mám skleněnou poklici, tak na to občas mrknu )

Až kvásek v pondělí ráno před pečením odebereš ( cca stejné množství jako máš ode mě), dej ho do ledničky a klidně týden tam vydrží.
Jinak pokud vám bude chleba chutnat, tak ho můžeš hned v pondělí večer krmit a ve středu opět péct :*

Na poličce 53 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
mihapiha
Nevyléčitelná závislačka 1013 příspěvků 06.04.13 21:28

Musim napsat, ze chleba vypadaa chutne.Libi se mi i osatka na kynuti.Ja kdyz jsem pekla chleba v troube
tak jsem ho mela spise kulaty a vice plackoidni .Ten tvuj je jak od profikaa.treba to zkusim jeste jednou.

Na poličce 11 parfémů 0 miniatur 6 odstřiků 74 vzorků V tužebníku 7 parfémů
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5189 příspěvků 07.04.13 15:13

@mihapiha Já jsem dlouho pekla jen ve formě, na ošatku jsem si netroufala, to už přeci jen chce nějakou zkušenost. Ale ať peču jakýkoliv chleba, tak mě to pořád baví a chutná nám

@zuz.ka tak už ses do toho pustila ?

Na poličce 53 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
mihapiha
Nevyléčitelná závislačka 1013 příspěvků 07.04.13 18:24

No, já to nakonec taky zkusím, našla jsem si na kváskové mapě paní co dává kvásek,tak se s ní domluvím a uvidím. Já bych tu ošatku využívala asi jen na kynutí. protože mě nenapadá do čeho bych těsto dala kynout. Maximálně tak do mísy a pak bych měla holt kulatý, na poprvé taký dobrá varianta.

Já jsem kdysi kvásek zakládala,ale něco jsem udělala špatně, byl cítit acetonem. Je fakt, že jsem ho měla v ledničce, jak bylo v receptu,ale to bylo zřejmě špatně. Všude se píše, že kvásek má být v teple. To je taky u nás problém, doma běžně 30st nemáme, tak by mě zajímalo zda by vyšel i při normální pokojové teplotě?

Na poličce 11 parfémů 0 miniatur 6 odstřiků 74 vzorků V tužebníku 7 parfémů
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5189 příspěvků 07.04.13 19:51

@mihapiha Kvásek se mezi pečením uchovává v ledničce, teprve při přípravě kyne v teple. Ale pokojová peplota v pohodě stačí, přes zimu taky doma přes 20 °C nemám…Jediný rozdíl je, že při nižžší teplitě těsto kyne pomaleji.
Ošatka je jen na kynutí, na pečení se to přehodí na plech

Na poličce 53 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
zuz.ka
sv. Parfema z Kecálburgu 3979 příspěvků 08.04.13 10:08

@Kajla

Pečení se pro nedostatek surovin a času přesouvá na středu ;) Dnes budu poprvé krmit. Studovala jsem návod, ať v tom úplně neplavu a jo, ikdyž se to na první šup zdá složitější, nebojím se a jdu do toho ;)

Na poličce 40 parfémů 1 miniatura 39 odstřiků 0 vzorků V tužebníku 7 parfémů
 
kotatkokotatko
Nevyléčitelná závislačka 1528 příspěvků 08.04.13 10:28

@zuz.ka Já bych taky šla ale to kynutí 3-6 hodin,na to v pracovní den nemám čas,snad někdy ne volnu-volno-den pro můj chléb :mrgreen:

Na poličce 39 parfémů 0 miniatur 31 odstřiků 74 vzorků V tužebníku 0 parfémů
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 Další »
 Váš příspěvek
Zažádat o členství ve skupině

Nový článek:

Růže je růže je růže…

 

Růže a parfém – spojení těchto dvou slov už bylo tak často skloňováno ve všech pádech, že napsat na toto téma něco novátorského by se rovnalo (znovu)objevení Ameriky. Považujte proto následující růžové zamyšlení pouze za poctu mé nejoblíbenější květinové složce v parfémech; nemám ambice zdokumentovat vůně, ve kterých se růže v jisté podobě nachází. Bylo by to ostatně nemožné – zkuste spočítat zrnka písku na pláži!

Celý článek »
Přidat nové téma

Nové diskuse

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny

Členové skupiny

Nové příspěvky

TOPlist