Gastronomické vlákno

Prostor pro upřesnění detailů parfémových a neparfémových setkání v Ostravě

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Omezené přispívání (pouze členové mohou do skupiny přispívat)

Fotoalbum tématu (18) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5210 příspěvků 04.04.13 16:17
Gastronomické vlákno
  • aneb vaříme a pečeme rády a chutně
Na poličce 54 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 Další »
Reakce:
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5210 příspěvků 04.04.13 16:22
kváskový chléb

vizuální ochutnávka

Na poličce 54 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5210 příspěvků 04.04.13 17:03

vedení kvásku aneb příprava chleba:
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?…
a pečení
 http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?…

Poměr vody a mouky vždy záleží na mouce, některá pojme vody více, některá méně. Na začátek doporučuji koupit chlebovou mouku žitnou a pšeničnou, později zkuste s moukami experimentovat.( kupuji Penam nebo Ramil, ale určitě jsou i jiné )

Já vedu kvásek takto:

vezmu kvásek z minula ( 50 gr ) a k němu
večer přidám 80 gr. žitné chlebové mouky + 160 ml vody
ráno přidám 80 gr.žitné chlebové mouky + 50 ml vody
večer přidám 80 gr. žitné chlebové mouky + 100 ml vody

ráno odeberu kvásek na příště ( 50 gr. ) a ač to matematicky nevychází, mám cca 500-520 gr hmoty. Přidám 240gr pšeničné mouky + 50 ml vody. 10-12 gr soli, kmín, tymián a slunečnicová semínka.

Vzniklá hmota je vláčná, nelepí se na stěny ( klidně se může lepit na dno i trochu na stěny, forma to udrží ) nedrží úplně tvar a je ideální do formy. Formu mám obdelníkovou, keramickou a nevymazávám.
Ve formě nechám nakynout ( zase záleží na teplotě, někdy kyne 3 hodiny, někdy 6 ). Dám do rozpálené trouby, na stěny trouby stříknu 20-30 ml vody stříkačkou a nechám asi 7 -10 minut. Poté teplotu snížím na polovinu, troubu krátce vyvětrám a peču asi 1/2 hodiny. Před koncem potřu mírně slanou vodou. Kůrka má mít upečenou barvu a na poklep má zvonit

Čím větší je podíl žitné mouky, tím více těsto při zpracovávání lepí, déle kyne a po upečení je hutnější. Ale chuťově je lepší. Naopak s těstem z větším poměrem pšeničné mouky se lépe pracuje, nelepí, kyne rychleji a lépe a bubliny v chlebu jsou větší. Ale chuťově je to spíše veka.

Čím je těsto řidší, tím je pak výsledný chleba vláčnější ( někdy až mokřejší ), čím je tužší, tím zase pomaleji kyne a může být po upečení tuhý.

Můj úplně první chleba patřil k těm nejlepším :lol: , pak se někdy zadaří více, někdy méně, ale nikdy se nestalo, že by nebyl poživatelný ( ostatně pes sní všechno )

Příspěvek upraven 07.04.13 v 15:10

Na poličce 54 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5210 příspěvků 04.04.13 17:06

Holky v diskuzi dávaly recept na jednodušší postup jen s jedním vedením kvásku
http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…
nezkoušela jsem. Mám za to, že vícekrát vedený kvásek je stabilnější a lepší, ale třeba to někdy zkusím

Na poličce 54 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
kotatkokotatko
Nevyléčitelná závislačka 1528 příspěvků 04.04.13 18:10

@Kajla No tož to je chlebíček,ten bych si dala ale ten návod mě odrazuje :lol:

Na poličce 39 parfémů 0 miniatur 31 odstřiků 74 vzorků V tužebníku 0 parfémů
 
33lejaby
sv. Parfema z Kecálburgu 2328 příspěvků 05.04.13 09:24

Vypadá bezvadně a překvapuje mne, že je pečený v troubě. Mně by se to líbilo, upéct si doma chleba, ale jsem sama s klukem, to bychom asi takový pecen nespořádali. Jedině experimentovat a udělat pidi bochánek.

Na poličce 75 parfémů 20 miniatur 2 odstřiky 141 vzorků V tužebníku 2 parfémy
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5210 příspěvků 05.04.13 09:29

@33lejaby To samozřejmě není vůbec problém, stačí upravit poměry ingrediencí

Na poličce 54 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
zuz.ka
sv. Parfema z Kecálburgu 3983 příspěvků 06.04.13 09:44

@Kajla
Káji, pekla bych v pondělí. Mám ten kvásek živit už teď nebo nechat do pondělí a až odeberu, tak potom ho živit?

Na poličce 40 parfémů 1 miniatura 39 odstřiků 0 vzorků V tužebníku 7 parfémů
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5210 příspěvků 06.04.13 11:13

@zuz.ka Pokud chceš péct v pondělí, tak ho dneska večer poprvé nakrm - tedy ( pokud pojedeš podle mého receptu ) 80 gr žitné mouky + 160 ml vody
těstíčko bude řidší, asi jako na palačinky, bude hodně bublinkovaté, vyjede rychle nahoru a rychle klesne
Zítra ráno zase přikrmíš, uděláš kvásek hustější ( pomaleji nakyne a pomaleji spadne ). To je to, čemu se říká vedení kvásku a je to popsáno v 1. příspěvku

Já krmím asi ve 2 litrovém hrnci a vždycky přikrývám pokličkou, kvásek tak nevysychá ( mám skleněnou poklici, tak na to občas mrknu )

Až kvásek v pondělí ráno před pečením odebereš ( cca stejné množství jako máš ode mě), dej ho do ledničky a klidně týden tam vydrží.
Jinak pokud vám bude chleba chutnat, tak ho můžeš hned v pondělí večer krmit a ve středu opět péct :*

Na poličce 54 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
mihapiha
Nevyléčitelná závislačka 1013 příspěvků 06.04.13 21:28

Musim napsat, ze chleba vypadaa chutne.Libi se mi i osatka na kynuti.Ja kdyz jsem pekla chleba v troube
tak jsem ho mela spise kulaty a vice plackoidni .Ten tvuj je jak od profikaa.treba to zkusim jeste jednou.

Na poličce 11 parfémů 0 miniatur 6 odstřiků 74 vzorků V tužebníku 7 parfémů
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5210 příspěvků 07.04.13 15:13

@mihapiha Já jsem dlouho pekla jen ve formě, na ošatku jsem si netroufala, to už přeci jen chce nějakou zkušenost. Ale ať peču jakýkoliv chleba, tak mě to pořád baví a chutná nám

@zuz.ka tak už ses do toho pustila ?

Na poličce 54 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
mihapiha
Nevyléčitelná závislačka 1013 příspěvků 07.04.13 18:24

No, já to nakonec taky zkusím, našla jsem si na kváskové mapě paní co dává kvásek,tak se s ní domluvím a uvidím. Já bych tu ošatku využívala asi jen na kynutí. protože mě nenapadá do čeho bych těsto dala kynout. Maximálně tak do mísy a pak bych měla holt kulatý, na poprvé taký dobrá varianta.

Já jsem kdysi kvásek zakládala,ale něco jsem udělala špatně, byl cítit acetonem. Je fakt, že jsem ho měla v ledničce, jak bylo v receptu,ale to bylo zřejmě špatně. Všude se píše, že kvásek má být v teple. To je taky u nás problém, doma běžně 30st nemáme, tak by mě zajímalo zda by vyšel i při normální pokojové teplotě?

Na poličce 11 parfémů 0 miniatur 6 odstřiků 74 vzorků V tužebníku 7 parfémů
 
Kajla
sv. Parfema z Kecálburgu 5210 příspěvků 07.04.13 19:51

@mihapiha Kvásek se mezi pečením uchovává v ledničce, teprve při přípravě kyne v teple. Ale pokojová peplota v pohodě stačí, přes zimu taky doma přes 20 °C nemám…Jediný rozdíl je, že při nižžší teplitě těsto kyne pomaleji.
Ošatka je jen na kynutí, na pečení se to přehodí na plech

Na poličce 54 parfémů 2 miniatury 5 odstřiků 1 vzorek V tužebníku 5 parfémů
 
zuz.ka
sv. Parfema z Kecálburgu 3983 příspěvků 08.04.13 10:08

@Kajla

Pečení se pro nedostatek surovin a času přesouvá na středu ;) Dnes budu poprvé krmit. Studovala jsem návod, ať v tom úplně neplavu a jo, ikdyž se to na první šup zdá složitější, nebojím se a jdu do toho ;)

Na poličce 40 parfémů 1 miniatura 39 odstřiků 0 vzorků V tužebníku 7 parfémů
 
kotatkokotatko
Nevyléčitelná závislačka 1528 příspěvků 08.04.13 10:28

@zuz.ka Já bych taky šla ale to kynutí 3-6 hodin,na to v pracovní den nemám čas,snad někdy ne volnu-volno-den pro můj chléb :mrgreen:

Na poličce 39 parfémů 0 miniatur 31 odstřiků 74 vzorků V tužebníku 0 parfémů
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 Další »
 Váš příspěvek
Zažádat o členství ve skupině

Nový článek:

Drdol čtyřikrát jinak! Rozlučte se s culíkem

 

Máte dlouhé vlasy a málo času na ranní česání? Našli jsme pro vás účesy pro dlouhé vlasy, díky kterým vaše vlasy nebudou končit denně v culíku.

Celý článek »
Přidat nové téma

Nové diskuse

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny

Členové skupiny

Nové příspěvky

TOPlist