Jakou sůl používáte?

Gep 18.05.08 16:26

Jakou sůl používáte?

Jakou používáte sůl? Chci nějakou opravdu kvalitní, nechci nás krmit chemickým svinstvem, dávám přednost vůbec zdravé výživě. Zatím používám himalájskou sůl růžovou, ale nějak mizí z nabídek kamenných obchodů i e-schopů.

Stránka:  1 2 Další »

Reklama

Ada 18.05.08 16:33

Já kupuju mořskou, protože mi voní, ale jestli v ní je nějaký svinstvo, to asi neovlivním… Možná že nejlepší by byla obyčejná česká kamenná, jestli se tady ještě někde těží.

Barbarra 18.05.08 16:38

Taky kupuju mořskou.
Na himalájskou růžovou jsem se nedávno v prodejně zdravé výživy dívala, zaujala mě. Je v ní nějaký výrazný rozdíl, oproti klasické bílé? Anebo jen v barvě?

Gep 18.05.08 16:51

Myslím, že himalájská je snad nejméně škodlivá, ale to je tak jedna paní povídala. Našla jsem toho:

Himalájská sůl

Kamenná sůl v ryze panenské podobě. Nejvhodnější pro zdraví je čistě přírodní krystalická sůl. Je přirozeně obohacena o všechny nezbytné minerály a stopové prvky potřebné pro lidský organismus. Je snadno vstřebatelná a její přebytky tělo lehce vyloučí bez vedlejších účinků. Růžová sůl je jemná, chutná a díky opravdu velkému množství přírodních látek má typickou oranžovou až růžovou barvu. Hodí se do našich mlýnků na koření, stejně jako na přímé použití například na pečivo. Neobsahuje žádné umělé nebo chemické příměsi. Pomáhá také při cestování, udržuje tělo ve výborné kondici i ve zhoršených podmínkách (horko, nedostatek pohybu, stísněný prostor, dlouhá cesta, nervozita, horší trávení, natékání končetin), funguje jako přírodní deodorant, nahradí zubní pastu, je výborná na zubní kámen a léčí sklovinu. Upravuje zažívací obtíže. Výborná do polévek, omáček, salátů, na chleba s máslem.

Běžně prodávaná stolní sůl
Stolní a kuchyňská sůl, kterou denně používáme je složena jen z prvků sodíku a chlóru. Aby měla tato sůl dobrou sypkost a nehrudkovala se, jsou přidávány další přídavky k dělivosti a sušení jako calciumcarbonat, magnesiumcarbonat. Navíc může být sůl obohacena jódem a fluorem. Tato solná směs je podávána tělu spolu s potravou. Avšak organismus není na základě anorganické a hrubé látkové formy schopen sodík přijmout. Je tělem identifikován jako jed. Tělo se snaží kuchyňskou sůl izolovat, aby se stala neškodlivá. K tomu je používána buněčná tekutina. Buňky vysychají, tělo žízní. Pokud je ještě moc vysoký obsah chloridu sodného v těle, sůl se rekrystalizuje, tak že se váže na neodbouratelné bílkoviny, které se opětovně ukládají v kostech a kloubech. Zde nachází často původ bolestivé onemocnění kloubů jako revma, artritida a dna. Kromě toho díky konzumaci kuchyňské soli se může vyskytnout zvýšený krevní tlak a osteoporóza.

Mořská sůl
Mořská sůl zaujímá postavení mezi kuchyňskou a krystalickou solí a má (případně měla) organickou strukturu, která může být tělem přijatá. Bohužel znečištěním moře (ať už přímým nebo deštěm ze znečištěného ovzduší) jsou organické struktury solotvorných prvků izolovány. Kvůli tomu již není zaručeno, že ji tělo příjme. Anorganické struktury se ukládají do pojivové tkáně a odebírají buňkám životně důležitou vodu.

Krystalická sůl z Himálají Dokonalá geologická struktura krystalické soli je v mineralogii označována jako halit. Vzniká geologickými změnami pod vysokým tlakem. Během vývoje země se posunem zemských desek vztyčili obrovské hory. Největší zemská masa vznikla kolizí euroasijské a indické zemské desky: Himálaje. Jen tímto obrovským tlakem mohla krystalická sůl vzniknout s téměř přesnou geometrickou strukturou. Tato geometrická, skoro dokonalá struktura této sloučeniny může být tělem vstřebána. Krystalická sůl z Himálají obsahuje důležité minerály, které lidské tělo potřebuje. Tyto prvky byly součástí pramoře a mají i nyní pro lidský organismus centrální význam. Velmi cenná krystalická sůl protkává sůl kamennou jako spleť žilek. Červené zbarvení soli je způsobeno oxidem železitým. Krystalická sůl tvoří díky své geometrické struktuře jemné fraktálové formy. Díky pravidelné krystalické stavbě má krystalická sůl silné přirozené, životvorné síly pro orgány a nervy.

Krystalická sůl z Himálají a pramenitá voda - Optimální kombinace
Vedle krystalické soli je čistá pramenitá voda to nejdůležitější pro lidské tělo. Voda musí být schopná odvádět jedovaté látky z těla. Tuto úlohu naplňuje nejlépe čistá pramenitá voda. Má stejně jako krystalická sůl uspořádanou strukturu a je ideálně vhodná k detoxikaci lidského těla. Pokud škodliviny nejsou vyplaveny, následuje jejich uložení v těle, především v pojivové tkáni. Následkem je zanesení organismu, zvýšení hmotnosti, překyselení organismu a ztučnění pojivové tkáně. Dopřejte sobě a svému organismu čistou pramenitou vodu v kombinaci s „přezdravou“ krystalickou solí z Himálají.

Ada 18.05.08 17:30

No, nevím, působí to na mě jako reklama - himálajská sůl je jediná dokonalá (mimochodem, kdo jich v těch Himálajích asi těží, za jakých podmínek a kolik za to dostane zaplaceno, a jakou ekologickou zátěž představuje doprava soli přes půlku planety?), ostatní jsou špatné. Vyčítat soli, že je v ní „jen sodík a chlor“ je jako vyčítat vodě vodík a kyslík :) „Magnesiumcarbonat“ a „calciumcarbonat“ je uhličitan hořečnatý a uhličitan vápenatý, magnezit a vápenec, zcela běžné minerály, kterých za den na prašné ulici možná spolykáme víc než v té soli. Že se nemá přehánět solení, to víme dávno; sůl spíš vodu zadržuje, než že by z ní tělo vysychalo. S tou mořskou to bude asi pravda… bílá mořská sůl je ale rafinovaná a předpokládám, že většina škodlivých látek je odstraněna. Viděla jsem už prodávat i nerafinovanou, byla pěkně šedivoučká, tu bych si asi nelajzla :)

Gep 18.05.08 18:03

Já právě nevím. Je fakt, že i když touto solí něco přesolím, tak nikdy nemám zvýšenou zízeň, což po kuchyňské soli třeba mám, ale bojím se, aby to nebyla jen reklama, těm podléhám nerada. :(

Veverka 18.05.08 18:16

My doma používáme Himalájskou bylinkovou nebo česnekovou z prodejny zdravé výživy, je výborná, ale ve srovnání s klasickou kuchyňskou trochu méně solí, takže mám pocit, že jí spotřebuju víc. Někdy koupím taky Alpskou bylinkovou, ta je taky super :)

Ada 18.05.08 19:32

Gep, jestli ti svědčí, tak ji používej… to je jako s vůněma :) Taky ji musím někdy zkusit.

Svatka 18.05.08 19:59
Ada píše:
Já kupuju mořskou, protože mi voní, ale jestli v ní je nějaký svinstvo, to asi neovlivním… Možná že nejlepší by byla obyčejná česká kamenná, jestli se tady ještě někde těží.
V Čechách se sůl nikdy průmyslově netěžila, vždycky bývala ze solivaru Prešov, u nás se akorát jodiduje. Taky se vozí sůl z Polska (tedy ta kamenná). Jinak na ostatní soli mám svůj názor, že k nám putují přes půl světa a proto jsou tak drahý. Mořskou a alpskou používám jako zpestření. Sůl člověk k životu potřebuje, jen to nesmí přehnat s dávkováním.
Ronna 19.05.08 15:03

Mořskou, hlavně bez přidávání jódu a jiných výmyslů. Momentálně mám Středomořskou.

Afrika 19.05.08 15:06

Morskú kryštalickú alebo Marušku so zníženým obsahom sodíka.

benvenuta 19.05.08 15:50

Ja teraz riesim problem ako varit bez soli - jeden z mojich stravnikov ma vysoky tlak. Nie je to lahke…

xronos 22.10.08 15:41

kazdej urolog potvrdi, ze nejzdravejsi sul je ZADNA sul. A ani himalajska sul to nespravi.

No ja teda solim dost a je mi jedno jaka to je ;)

klubko 22.10.08 15:54

Přesně tak, nesolit, to je nejosvědčenější rada. Já teda solím dost a vím, že bych se měla krotit :? Jinak jídlo se dá slušně osolit i česnekem, který mimochodem miluju, ale to nejde každý den. Když česnek, tak si ho dopřávám spíš o víkendu, kdy vím, že nejdu do práce. Je sice výborný, ale druhý den je cítit bohužel i z pórů, a to by mi bylo trapné. Jinak už jsem zkoušela jednou soli odvyknout, docela to šlo, solila jsem čím dál míň a když jsem si pak jídlo osolila tak, jak jsem byla zvyklá dřív, chutnalo mi to najednou přesoleně. Takže se to dá. Solit se dá jinak také kořením, jen to chce si přečíst složení, aby tam zase nebyla sůl.

Popelka 23.10.08 07:06

Já solím přiměřeně ani moc ani málo a je mi to celkem jedno čím solím.Nějak to neštuduji.Jednou mi kamarád přivezl krásně balenou sůl odněkud z Belgie ale rozdíl mezi naší solí a tou darovanou jsem nevnímala.Pro mě je asi sůl jako sůl, jen s tím rozdílem, že buď solí hodně nebo zase málo :wink:

Stránka:  1 2 Další »

Reklama

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

TOPlist