Potahované dorty

evik77 25.09.10 19:56

Potahované dorty

Máte nějaký tip, jak začít? Budu ráda za jakékoliv rady, zkušenosti. Jsem perfekcionista, takže se opravdu bojím začít - prostě nejradši bych měla všechno dokonalé hned poprvé. Můžete přihodit i fotky - ráda obdivuji. Případně i návod - nechám se inspirovat.

Stránka:  1 2 3 Další »

Reklama

berush 25.09.10 20:26

švagrová dělá potahované dorty, vypadají strašně hezky, ale chutnají strašně … vlastě mi tak chutnají všechny potahové dorty - nevím z čeho se ta hmota na potahování a na ozdoby dělá, ale mají strašně přeslazeně synteticko-chemickou pachuť … takže jsem pro dorty sice vzhledově méně úžasné, ale chutné … asi jsem ti zrovna nepomohla, zajímaly by mě názory na chuť těchto dortů i od ostatních

Salinas 25.09.10 20:59

Berush, na tyhle dorty má naše široká daleká rodina stejný názor. Nikomu to nechutná. Možná by byl dobrý, kdyby byl ze skutečného marcipánu, ale to se dělá jen ojediněle. Tchýně vždy nechávala dělat u jedné známé krásné dorty, ale jíst je nikdo nechtěl. Potahovací hmota je většinou plná cukru až brní zuby.

jasmina 25.09.10 21:19

souhlasim, potahovane dorty jsou chutove zcela asexualni :mrgreen: maximalne jsou hezke na pohled, kdyz se povedou
neni nad poradny slehackovy, mnam mnam

ankaj 25.09.10 21:48

Já jsem jednou - jsou to asi 4 roky dělala dort ve tvaru fotbalového hřiště - piškotový, plněný čokoládovou šlehačkou - a celý jsem „obalila“ v opravdovém marcipánu, obarveném potravinářskou barvou na světlezeleno. Čáry jsem malovala - potom, co mi je muž namaloval na papír - fotbal mě moc nebere :) - bílkovým sněhem, šlehaným v páře.
Byla to dost dřina - rozválet marcipán natenko, nic nepotrhat při „balení“, ale zas ten odélníkový tvar byl velmi příznivý. Nevím, jak by to dopadlo u kulatého dortu :cry: .

bylo tost finančně náročné - dort nepočítám, ale marcipánu jsem spotřebovala asi 4 balíčky - jak prodávají v Tescu. Cenu už nevím, ale dost. Ovšem hřiště bylo dost veliké - byl to dárek narozeninám - a kuriózní je to, že oslavenec z dortu ani neochutnal - bylo dost jídla, pití, sladkostí… Nakonec dort snědli hosté - já jsem ochutnala kousíček - neboť jsem zrovna dietovala :roll: . Ale hosté chválili. A všechno snědli. Marcipán je holt kvalita. Škoda, že jsem dort nevyfotila - mohlo mě to napadnout.

evik77 25.09.10 22:22

Ankaj, opravdový marcipán je lahůdka. Chutnala jsem takový dort, nádherný a chuťově úplně něco jiného než z cukrárny - tím myslím lepší, žádná přeslazenost, umělotina. Byla jsem unešená. Tohle tak umět… :P Zajímá mě, jak udělat dobrý potahovaný dort.
Jestli jste jedli hnusný dort, je to vaše smůla :mrgreen: , já měla štěstí. Nicméně, chápu, že se chcete podělit o zkušenost a v dobré víře mě odradit. :wink:

Opět se ptám:
evik77 píše:
Máte nějaký tip, jak začít? Budu ráda za jakékoliv rady, zkušenosti. Jsem perfekcionista, takže se opravdu bojím začít - prostě nejradši bych měla všechno dokonalé hned poprvé. Můžete přihodit i fotky - ráda obdivuji. Případně i návod - nechám se inspirovat.
evik77 26.09.10 07:47

Díky, Věro. Já hledala na internetu, ale zdá se mi to všechno páté přes deváté, nevím, čeho se chytit dřív. Ale instruktážní video krok za krok zkouknu. :heart:

Daisy.zlouky 26.09.10 15:49

Evi já dělám potahované jedině z marcipánu, ta potahová hmota - fondán - je opravdu sladký hnus. Zrovna včera jsme jeden na oslavě narozenin tety měli. Marcipán dělám už od oka, bohužel pro Tebe, recept jsem ztratila, ale dělám ho z hlavy - množství sušeného mléka (čím více tučného, tím lépe) musí být stejně jako množství moučkového cukru (předem prosít, aby neměl hrudky), pak dám zhruba 2-4 lžíce medu, 2-4 lžíce vody a tak 6 lžic rozehřátého 100% tuku( používám nejčastěji omegu), ty lžíce dávám dle množství té sypké hmoty. Pokud budeš dělat dejme tomu z poloviny krabice sušeného mléka, měly by stačit 3 lžíce medu a vody a tak 5 tuku. Hňácám doku to nemá podobu modelíny, je-li to řídké, přisypu suš.mléko, praská-li to, přidám lžíci tuku. A důležité je mandlové aroma, s tím opatrně, je výrazné, kapu po troškách. Piškot umíš, náplň dle chuti - pudink a máslo nebo šlehačkovou, to je jedno, jen do všeho nedávám tolik cukru, neboť ten marcipán je sladký dost. Ale je výborný, děti ho kolikrát vyžadují i bez dortu. Když ho válím, posypu mouč.cukrem pečící papír, na něm rozválím a pak překlopím na dort. Nejsem zdatný modelář- růžičky, nějaké figurky jako tučňák, kočka a tak zvládnu nebo zdobím třeba vykrajovátky na ván.cukroví. Barvím potr.barvivem, nejlépe tím tekutým a pokud není k sehnání, obarvím si předem trochu té vody, kterou přidávám, lépe se rozpustí a zapracuje. Fotku bych dala, ale mám je vyvolané a z pc už odstraněné. Marcipán sám o sobě má světlemléčnou barvu a včera jsme měli dort ve tvaru srdce, zdobený růžičkami světlými a nějaké byly obarvené kakaem do hněda, kolem dortu copánky a kuličky z téhož, krém máslový půl světlý, půl kakaový a nejen skvěle vypadal, ale nezbyl ani kousek.

Salinas 26.09.10 15:55

Daisy, ale to je recept na potahovací hmotu. Do pravého marcipánu patří na jemno rozemleté mandle.

Daisy.zlouky 26.09.10 16:06

Tak s těmi jsem to nedělala, jen s mandlovou trestí a tety pekařky mi daly právě tento recept. No pravý marcipán to asi není, vlastně snad na tom receptu byl i nápis falešný marcipán, ale chutí je mnohem lepší než ten kupovaný, není tak suchý a tuhý. Co já vím, tak právě ta potahovací hmota se nazývá fondán, je to jaksi zahuštěný cukr bez chuti a zápachu :lol: Prodává se jako taková bílá kostka s tím, že je to potahovací hmota. Švagrová z ní nechala dělat dort synovci a větší hnus jsem snad v puse neměla :vomit: .

Salinas 26.09.10 16:19

Ono je s tím pravým marcipánem dost práce. Mandle musí být opravdu jemně rozemleté až skoro na pudr. Nejlepší je na to nějaký ten superrobot. No a pak se to hněte a hněte a…
Takže ta modelovací hmota je fajn diky tomu, že se s ní snadno pracuje. Potahovací hmota z obchodu - taky jsem o ní naštěstí jen slyšela. U našich mám malou anglickou kuchařku s těmi jejich dorty tak se zkusím kouknout jaké jsou tam recepty.

Roza 26.09.10 16:24

Můj názor je, že potahované dorty lahodí oku, a to je vše. Kamarádka dělá moc pěkné, postup neznám, ale jestli někdo chce můžu poslat fotky na mail pro inspiraci.

evik77 26.09.10 16:25

Kolegyně nosí do práce fotky své tvorby, její dorty jsou podobné jako tady (taky tak krásné): http://www.skaja.websnadno.cz/…ahovane.html

A pracuje s pravým marcipánem. Nemám velké ambice, pro začátek zkusím nějaký malý… S jednou figurkou.

Leisha 26.09.10 16:49

Teda to je neuvěřitelný :shock: :shock: :shock:

Proč se nezeptáš kolegyně, když to umí? Třeba by tě zaučila 8)

(ale teda, nedokážu si ani představit, jak tyhle věci udělali.....)

Stránka:  1 2 3 Další »

Reklama

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

TOPlist