Zdravá výživa, bio potraviny atp.

Samantha 29.03.08 12:07

Chtěla bych vyzkoušet něco ze zdravé výživy. Včera jsem vlezla do County life obchodu a měli tam toho hrozně moc, ale co pak doma s tím? Nemáte někdo typ na e-stránky, kde by byly nějaké recepty, návody a tak. Měli tam spoustu druhů octů, sladidel, obilovin, luštněnin, dochucovadel, koření…
Případně bych se ráda inspirovala nějakými recepty, které máte ozkoušené. Nějaké recepty jsem našla tady: http://www.probio.cz/recepty.htm

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 Další »

Reklama

Arome Šárka02 29.03.08 18:33

Výborný tip Sam :) Hned si něco opíšu.

Ada 29.03.08 19:25

Dávám si do záložek :)

My jsme začali výměnou bílého cukru za hnědý. Přítel už jiný nechce, že mu bílý prý nechutná (je fakt, že v porovnání s hnědým je jeho chuť taková… mrtvá). Pak jsme zkoušeli špaldu (špaldoto), cizrnu, kuskus - ten zůstal naším oblíbencem, mimo jiné je to suverénně nejrychlejší teplé jídlo na světě (kuskus nasladko = 5 minut), červenou čočku už používám místo klasické (lépe a rychleji se vaří). Mouku jsem zkoušela špaldovou a ječnou, peču si chleba v pekárně, ta špaldová je chuťově docela poznat - zase je taková výraznější a „živější“ než bílá pšeničná.
Tofu někdy dávám do takových těch míchanic, tempeh jím neupravený třeba s pečivem - ale jen marinovaný, obyčejný mi nejede, má dost divnou chuť. Ze seitanu jsem zkoušela guláš a jednou jsem smažila robi řízky, obojí stojí za vyzkoušení.

benvenuta 29.03.08 20:31

Milujem kuskus :) A cicer (cizrna) je uzasny. Treba ho navarit dopredu a potom dat v sackoch zmrazit, potom sa da pridat vsade. Treba ho hlavne okorenit kari, marocke korenie…
Tofu je inertne, da sa snim robit cokolvek, prinajhorsom roztlacit vidlickou a pridat do omacky na spagety.

Ada 29.03.08 20:40

Cizrnu jsem dělala podle nějakého receptu s omáčkou z rajčat a oliv a bylo to fajn.
Jinak ji používám jako běžnou luštěninu, tj. přílohu k něčemu.

macska 29.03.08 20:48

Z těch receptů dělám houbový jahelník, akorát bez těch rohlíků, nedrží to sice pohromadě, ale to mi nevadí. Totéž s pohankou, buď samotnou jako přílohu nebo zapečenou s houbami a se sýrem. Z červené čočky dělám takové ty „indické“ kaše, pak kuskus (opravdu rychlovka naslano i nasladko) a bulgur. Mám ráda i cizrnu, ale tady se přiznám, že dám přednost konzervované. Občas udělám takové ty malinké červené fazole, taky spíš jako přílohu nebo do nějaké míchanice.

Cizrnu přidávám i do kuskusu, dělá z toho takový salát - kuskus, cizrna, rajčata, rozinky, koriandr, římský kmín, česnek, může tam být třeba i okurka…
Pak se z ní muže udělat hummus - rozmixovat s tahini (sezamová pasta, k dostání v obchodech s orientálním jídlem nebo v Albiu), citronovou šťavou a česnekem, k tomu pečivo.

edit:
benvenuta píše:
Milujem kuskus :) A cicer (cizrna) je uzasny. Treba ho navarit dopredu a potom dat v sackoch zmrazit, potom sa da pridat vsade.

Ha, zmrazit… To mě nikdy nenapadlo. Tak se vyhnu těm konzervám, :)

Jinak tofu já ne-e… :mad:

berush 29.03.08 20:57

kuskus miluju, dělám k němu maso zeleninovou směs (takový pseudoarabský mišmaš - přidávají se tam rozinky a sušené meruňky) a ještě máme moc rádi polentu. Bulgur přidávám do zeleninových salátů spolu s hrstí oříšků.

Kalista 29.03.08 21:31
benvenuta píše:
Milujem kuskus :) A cicer (cizrna) je uzasny. Treba ho navarit dopredu a potom dat v sackoch zmrazit, potom sa da pridat vsade. Treba ho hlavne okorenit kari, marocke korenie…

To je výborný nápad, největší problém je vždycky si vzpomenout tu cizrnu namočit.

Ještě z těch " zdravých věcí " vřele doporučuji pohanku. Velmi rychlá příprava, je hodně sytá a taky je bezlepková. Používám i pohankovou mouku a krupici. Většinou to kombinuji s klasickou tak půl napůl.

ivona 29.03.08 21:40

Ja delam kuskus nebo bulgur na ruzne zpusoby bud jen jako prilohu k masu nebo smicham s upecenou nebo restovanou zeleninou jako samostatne jidlo, cizrnu mame take radi, polevka z cervene a zlute cocky uz u nas naprosto nahradila klasickou hnedou cockovou polevku kvuli rychlosti pripravy a hlavne kvuli chuti. Polentu jime bud jako kasi ale jeste radeji necham ztuhnout na plechu a pote nakrajim na ctverecky, pocakam olivovym olejem a ogriluju (nas maly to vyzaduje treba misto knedliku, tak mam vzdy zasobu v mrazaku a jen dam do trouby).

Samantha 29.03.08 23:14

Díky za typy, něco pro začátek vyberu a vyzkouším. Já byla včera omrknout právě mouky, co tam mají, protože si taky pečeme v pekárně. Špaldová mouka chleba krásně odlehčí. Byla jsem v tom obchodě snad půl hodiny a okukovala sortiment. Koupila jsem sojovou omáčku Shoyu, protože se snažíme vyřadit z jídelníčku glutaman. Je výborná, tak tam půjdu ještě pro tu druhou, co měli - Tamari. Zjistila jsem, že tam mají český med levnější, než v Hypernově. Koupila jsem si tam koření na ryby - jen bylinky a chlebové koření. Příště tam zajdu pro něco dalšího a uvařím něco z toho, co jste tu doporučily. Asi začnu tím kuskusem, ten humus mě taky zaujal. Cukr taky používáme hnědý, ale na vaření obyč bílý. Máme i tmavý melasový a to je opravdu zvláštní chuť. Mám moc ráda javorový syrup na oslazení třeba rýžové kaše. Jo ještě jedna věc mě zaujala - ta sladká rýže, tu asi taky vyzkouším.

Ronna 30.03.08 01:01

Ze začátku je nejlepší udělat pár změn k lepšímu, které nejsou příliš drastické. Takže si začni kupovat celozrnné těstoviny, pololoupanou rýži (v Intersparu mají pololoupanou basmati, tak ji teď vařím obden :) ), celozrnné pečivo… Vyzkoušej mléčné výrobky z jiných druhů mlék než kravského. Případně zkus Tahini: http://www.obchod-usmev.cz/…lozka-45-343

Nejlevnější je tohle český, ale pozor je to droga, jeden čas jsem byla i se sestrou do tahini tak zamilovaná, že jsem to jedla několikrát denně. Nejjednodušší recept je rozmačkat dva banány a k tomu přidat 3-4 lžičky tahini a pořádně promíchat. Je to božské a zdravé.

Ada 30.03.08 01:17

Celozrnné těstoviny jsou dobré jen tak, lehce pomaštěné a ozdobené hermelínem, necháme roztéct, protéct a zatéct a sníme.
A ještě jak jsou ty instantní polívky v jednobarevných pytlíčkách (zelená, oranžová, žlutá, červená), tak to se dá vyrobit i doma: jsou na to potřeba čínské instantní nudle, ty dáme do misky, přihodíme lžíci sušených kvasnic, lžičku sojové omáčky, lžičku olivového oleje, špetku koření (třeba libečku), zalijeme čtvrt litrem vařící vody z rychlovarné konvice a podáváme. Výživná hodnota téměř nula, příprava drastická (v podstatě je to teplá voda, že… jak z toho ruskýho filmu), ale je to hotové za pět minut jako ten kuskus, když člověk přijde odněkud hladovej a potřebuje rychle něco vychlemtat :P

Kalista 30.03.08 10:22
Samantha píše:
Asi začnu tím kuskusem, ten humus mě taky zaujal.

Humus je mňamka, nejvíc mi chutnal v Tunisku.
Ještě k těm barevným čočkám, dají se koupit v DM drogerii v bio kvalitě od Alnatury. Mají tam sice omezený sortiment, ale něco se tam dá vybrat.

Tady jedna rychlá polévka

20 dkg červené čočky, 20 dkg brambor, mrkev, celer, majoránka, česnek, sůl

Do hrnce s vodou dáme vařit propláchnutou čočku, spolu s nakrájenými brambory a koř. zeleninou. Jakmile je vše měkké ( po cca 20 min. ) rozmixujeme, osolíme a dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou. Červená čočka má velkou výhodu v rychlé přípravě a hlavně prý nenadýmá

Já teda ještě přidávám olivový olej / 1-2 lžíce, to odhaduji, nalévám rovnou z láhve / brambor dávám asi míň a nebo je úplně nahradím cuketou a kořenovou zeleninu strouhám, aby byla uvařena dobře

Samantha 30.03.08 11:18

U nás je hlavně problém, že manžel moc na nějaké tyhle změny není. Já bych třeba ráda jedla víc jídel se zeleninou, ale manžel nejradši guláše a jiné omáčky bez zeleniny, ze kterých je mi akorát tak těžko. Tu polévku s čočkou určitě zkusím, protože klasickou čočku zase nemusím já, tak třeba tahle bude pro mě stravitelnější. Jogurty bez mléka si neumím moc představit, ještě mě ani nenapadlo si koupit jiný jogurt, než klasický. Sýr si kupuju kozí nebo ovčí občas. Pečivo mám ráda jedině celozrnné, to světlé mi nechutná vůbec. Tady jsem dávala recept na chlebík se špaldovou moukou, co nám teď chutná nejvíc, trochu jsem si ho pozměnila a je vynikající, dokonce ani manžel žádný jiný nechce :-))) http://ada.konicky.net/…iewtopic.php?…

Zkusím to tahini, cizrnu, čočku, kuskus a sladkou rýži a pak budu pokračovat. Jo dnes máme k obědu od Largisu rýži tří barev. Kupoval manžel ;-)

Samantha 30.03.08 11:24

Ještě vám sem dám jeden typ. V Hypernově kupujeme 100% bio hruškovou šťávu (je čirá) Je fakt výborná a mají jí buď za cca 40,–- Kč nebo 20,–- Kč. Když mají za levnější cenu, tak kupujeme do zásoby, protože je fakt božská. Mají ji jablko, ale to jsme ještě nevyzkoušeli.

http://www.mostovna-lazany.cz/index.html

Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 Další »

Reklama

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama