AHA kyseliny

Co jsou to AHA kyseliny?


AHA kyseliny (neboli alfa-hydroxylové kyseliny) mají v kosmetice všestranné využití. Ať už řešíte vrásky, nebo pigmentové nerovnosti, vyplatí se vzít si na pomoc právě AHA kyseliny. Též se jim říká ovocné AHA kyseliny, protože jejich velká část se získává právě z ovoce.

Zdroj: Shutterstock, Inc.Zdroj: Shutterstock, Inc.

AHA kyseliny a jejich účinky


Ovocné kyseliny obsažené v kosmetice odstraňují odumřelé buňky i pigmentové skvrny, pomáhají vyhladit nerovnosti pleti a dokáží stahovat rozšířené póry. Podporují tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce, hydratují pleť, rozzáří ji a obnovují její přirozenou pružnost. AHA kyseliny také zmírňují vrásky a pomáhají v boji proti akné.

AHA kyseliny v kosmetice


Pleťové krémy, pleťové masky nebo pleťové čisticí emulze a další kosmetické přípravky nejčastěji obsahují tyto ovocné kyseliny:

  • kyselina glykolová, kyselina mléčná – mají omlazující účinky
  • kyselina salicylová, kyselina mandlová – hloubkově čistí pleť
  • kyselina citronová – má bělicí účinky

Kyselina glykolová


Velmi účinná a jedna z nejčastěji využívaných AHA kyselin. Obsahuje ji chemický peeling a omlazovací krémy. Získává se z třtinového cukru, ale přirozeně se vyskytuje například v ananasu. Pomáhá odstraňovat odumřelé buňky a podporuje tvorbu elastinu a kolagenu. Citlivá pleť na ni může reagovat podrážděním.

Kyselina mléčná


Stejně jako kyselina glykolová patří také kyselina mléčná mezi AHA kyseliny a má i podobné účinky. Pomáhá odstraňovat odumřelé buňky a podporuje tvorbu elastinu a kolagenu. Na rozdíl od glykolové kyseliny jsou ale její účinky jemnější, a proto se hodí i pro citlivou pleť.

Kyselina salicylová


Na rozdíl od jiných AHA kyselin se kyselina salicylová rozpouští pouze v tucích, umí pronikat hluboko do pórů, a tak čistí pleť. Hodí se zejména pro problematickou pleť. Má protizánětlivý účinek a postará se o to, aby se jednotlivá ložiska akné nešířila dál po pokožce.

Kyselina citronová


Tahle AHA kyselina patří mezi silné antioxidanty, takže zpomaluje stárnutí pleti. Navíc má bělicí účinky.

AHA kyseliny a jejich vedlejší účinky

Čím vyšší je procento obsažených AHA kyseliny v přípravku, tím intenzivnější bude jeho účinek. Přípravky s vyšší koncentrací ovocných kyselin používají pouze dermatologové, např. během chemického peelingu. V drogériích a lékárnách najdete přípravky s koncentrací AHA kyselin do 12 %.

Na začátku nanášejte kosmetiku s obsahem AHA kyselin pouze jednou denně nebo obden, nejlépe na noc. Poté můžete frekvenci zvyšovat. Pokud používáte pleťový krém s AHA kyselinami přes den, ošetřete pokožku ještě přípravkem s ochranou proti UV záření. Ovocné kyseliny totiž odstraňují odumřelé buňky, a tím je pokožka citlivější proti slunečním paprskům.

Kosmetika s AHA kyselinami – jakou vybrat?