Betakaroten

Betakaroten je provitamínem vitamínu A a je charakteristický svojí oranžovou nebo žlutočervenou barvou. Najdeme ho v ovoci (meruňky, mango, broskve), v zelenině (mrkev, špenát, brokolice), ale i v potravinách živočišného původu (losos, máslo, vaječný žloutek). Betakaroten se také vyrábí synteticky, používá se také v kosmetice.

Betakaroten v kosmetice


Betakaroten najdeme hlavně v přípravcích určených na opalování a k následné péči po opalování. Obsahují ho také make-upy, šampony nebo kondicionéry. Betakaroten v kosmetice slouží především jako barvivo a zároveň pokožku chrání před tvorbou vrásek a zabraňuje jejímu předčasnému stárnutí.

V létě zvyšte příjem betakarotenu a vaše pokožka bude chráněná. Zdroj: Shutterstock, Inc.V létě zvyšte příjem betakarotenu a vaše pokožka bude chráněná. Zdroj: Shutterstock, Inc.

Betakaroten – účinky


Betakaroten patří mezi antioxidanty, podílí se tedy na zabraňování oxidačních (stárnoucích) procesů v organismu. Pomáhá neutralizovat škodlivé UV záření, v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění a podporuje imunitu. Kromě toho betakaroten podporuje zdravé opálení pokožky.

Vstřebávání betakarotenu probíhá v tenkém střevě. Betakaroten se následně ukládá do kůže a zabarvuje ji do přirozeného načervenalého odstínu. Předávkování betakarotenem se projevuje naopak zažloutnutím kůže.

Kosmetika s obsahem betakarotenu na Arome.cz