Ceramidy

Ceramidy jsou tuky neboli lipidy, které se přirozeně vyskytují v horních vrstvách kůže. Jsou součástí buněčných membrán a tvoří 50 % kožní bariéry. Při nedostatku těchto látek je pokožka suchá, podrážděná a velmi snadno zranitelná. Proto se přidávají do kosmetiky, která je určena pro suchou a citlivou pleť. Obzvlášť účinné jsou při léčbě ekzémů.

Co se týče anti-aging kosmetiky, na rozdíl od kolagenu a retinolu, vrásky nevyplňují, ale působí jako prevence proti stárnutí pleti.

Ceramidy podporují přirozenou ochranu kůže, aby byla odolnější vůči vnějším vlivům. Kosmetiku s ceramidy můžete používat pro všechny typy pokožky.

Ceramidy jsou významnou kosmetickou složkou.  Zdroj: AndreyCherkasov / Shutterstock, Inc.Ceramidy jsou významnou kosmetickou složkou. Zdroj: AndreyCherkasov / Shutterstock, Inc.

Proč je důležité používat kosmetiku s ceramidy

  • pomáhá v boji proti suché až přesušené kůži
  • léčí ekzém – zmírňuje svědění
  • působí jako prevence proti předčasnému stárnutí kůže
  • zabraňují infekci

Své uplatnění mají ceramidy nejen v kosmetice, ale i ve vlasové péči. Vlasům dodávají sílu, lesk a zabraňují dehydrataci.

Ceramidy se v kosmetice vyskytují poměrně často. Najdete je v kosmetice určené pro suchou, ekzematickou a citlivou pokožku, stejně tak v krémech určených pro zralou pleť. Do pěsticích produktů se často používá rostlinný ceramid odvozený ze slunečnicového oleje.

Ceramidy můžete užívat nejen jako krémy a séra, ale také ve formě potravinového doplňku.