Parabeny

Parabeny své využití našly v kosmetickém, potravinářském a farmaceutickém průmyslu pro své antibakteriální účinky a ekonomickou výrobu. Nahradily dříve používaný formaldehyd. Parabeny zajišťují prodlouženou trvanlivost výrobku, nemají vliv na jeho účinky.

Co jsou parabeny?


Parabeny jsou skupina konzervačních látek vyrábějící se z ropy. Veškeré průmyslově používané parabeny jsou syntetického původu. Legislativně jsou povoleny: methylparaben (E 218), ethylparaben (E 214), propylparaben (E 216), butylparaben (nemá E kód)).

Přítomnost parabenu je výrobce povinen uvádět na zadní etiketě ve složení výrobku. Čím výše je paraben uveden, tím ho výrobek obsahuje více. Maximální obsah parabenů v kosmetických výrobcích je 0,4 % pro jednotlivou látku a 0,8 % pro směs parabenů.
V kosmetickém průmyslu se s parabeny můžeme mimo jiné setkat v deodorantech, antiperspirantech, šampónech, sprchových gelech, make-upu, odličovadlech, řasenkách

Pozitiva parabenů

  • Delší trvanlivost kosmetiky

Negativa parabenů

  • Mohou způsobovat alergie.
  • Parabeny mají stejné vlastnosti a tedy i podobné chování jako ženský hormon estrogen, mohou ovlivňovat některé procesy v těle spojené s hormonální aktivitou.
  • Probíhají studie vlivu parabenů na výskyt rakoviny prsu.

Kosmetika bez parabenů