Parafín

Parafín je syntetická (tedy umělá) látka získávaná z ropy, která v kosmetice nahrazuje dražší přírodní oleje. Parafín obsahují pleťové krémy, rtěnky, balzámy na rty nebo krémy na nohy. Parafín není vazelína – obě ingredience však mají společné, že jsou deriváty ropy.

Druhy parafínu

Tekutý parafin (paraffinum liquidum) je rafinovaný minerální olej. Na rozdíl od vazelíny je tekutý při běžné pokojové teplotě. Látka nemá žádnou barvu ani zápach, je zcela neutrální.

Tuhý parafín (paraffin) je tvrdý vosk, který se ve své vysoce čisté formě používá nejen v kosmetice, ale také k impregnaci podlah nebo na leštění bonbonů.

Výhody parafínu v kosmetice

Parafín vytváří na povrchu pokožky neproniknutelnou vrstvu, která nepropustí ani vodu, ani vzduch. Díky tomu chrání pokožku před vnějšími vlivy, zejména před vysoušením. Proto se používá na zklidnění suchého ekzému.

Kosmetika obsahující parafín

Přečtěte si hodnocení a přidejte své vlastní:

Škodlivost parafínu a nežádoucí účinky

Parafin je vyrobený z ropy, jako řada jiných ingrediencí kosmetiky. Při nadužívání může podporovat tvorbu vrásek a ucpávat póry, hromadit se v lymfatickém systému a ledvinách. V přírodní kosmetice se místo něj používá bambucké máslo nebo včelí vosk.

Parafínové zábaly

Zábal z parafínu se používá v lázeňství, a to nejvíce jako součást léčby atopického ekzému a suché pokožky nebo při problémech s klouby (například revma nebo artritida). Zábaly uvolňují svaly a chrání pokožku před vysoušením, nejčastěji se aplikují na záda a ruce.