Pokud se právě snažíte zhubnout, tuto recenzi raději nečtěte.
Pokud se právě snažíte zhubnout, tuto recenzi raději nečtěte.
Ganache (čte se zhruba ‚ganaš‘) je kulinářský termín, jímž se
označuje hmota používaná zpravidla jako poleva, někdy jako náplň
čokoládek, pralinek a zákusků. Vyrábí se z tmavé čokolády a smetany;
smetanu zahřejete, nalijete na přibližně stejné množství nasekané
čokolády a mícháte a mixujete, až získáte hladký krém. Chcete-li
polevu, která po zchladnutí ztuhne, dejte tři díly čokolády na jeden díl
smetany. Můžete ochutit likérem či vanilkovým extraktem.
Takže je už asi jasné, co je Iris Ganache zač; gurmánská vůně
s kosatcem. To slibovalo nevšední zážitek, neboť kosatec a čokoláda jsou
zdánlivě nesourodé složky. Opravdu jsou zčásti kontrastní - veselá
opulentnost čokolády a k tomu vlhce suchá melancholie kosatce - ale jinými
svými podtóny se naopak dokonale doplňují - kosatec je sametový, čokoláda
také.
Kosatce si nejspíš všimnete jako prvního - začátek vůně se nese ve
znamení teplého kosatcového pudru. Postupně se rozvoní do podoby, v jaké
ho známe, a mluvím opravdu o pravověrném kosatci - lehce fialkový,
zemitý, máslový, ani chladný, ani teplý. A teď si k tomu dáme tu
čokoládu, která nejprve jen tak probleskuje, voní spíš po kakau, tedy po
černé čokoládě, ne po mléčné. Teple mléčné tóny přijdou
v závěru; nechybí ani hladký vanilkový krém, nejprve jen tak zdálky,
jako by ne přímo u nosu, později zřetelněji. Čokoládou prolíná také
znatelná skořice. Přestože ve složení není nic takového uvedeno, měla
jsem dojem, že cítím i nějakou bílou květinu - snad tam Thierry Wasser
nějakou špetku dal, aby podtrhl hebce smetanové tóny.
Iris Ganache je gurmánská vůně a pokud si na tento žánr nepotrpíte, asi
se vám moc nezavděčí. Je to však také vůně neobvyklá a v žádném
případě bych ji nedoporučovala kupovat bez důkladného vyzkoušení.
Nenechte se zlákat ani tím, že se vám na očichání bude líbit - zvažte,
jestli chcete něco tak sladkého a zvláštního opravdu nosit celý den. Pokud
ano - blahopřeju, právě jste získali úžasný kousek do sbírky, navíc
takový, který hned tak nikdo jiný nemá.
Iris Ganache je součástí exkluzivní řady L'Art et la Matière, uváděné od roku 2005. Patří sem ještě Cuir Beluga, Rose Barbare, Angelique Noire, Bois d'Armenie (2006; recenze je v přípravě) a Cruel Gardenia.