Zaměřeno na rostlinné oleje: K čemu je dobrý šípkový a rakytníkový?

Kromě všeobecně známých olejů, jako je třeba arganový, jsou ty i další, které byste také neměli opomenout. Jaké to jsou?

Ricinový olej

Toužíte po hustějších vlasech, obočí nebo delších řasách? Ricinový olej je právě pro vás. Olej se vyrábí ze semen skočce obecného, má hustou konzistenci, čirou barvu a voní

Možnosti využití


Ať už budete používat ricinový olej na aknózní pleť, nebo ho vtírat do pokožky, brzy se dostaví výsledky.

  • Při pravidelném používání vám zhoustnou vlasy, obočí i řasy. Stačí kapku oleje vmasírovat do oblasti obočí nebo pokožky hlavy.
  • Na prodloužení a zhuštění řas si vyrobte vlastní kosmetiku ze staré řasenky. Do vymytého obalu nalijte ricinový olej a používejte každý den po odlíčení.
  • Okamžitě zregeneruje vysušené rty.
  • Přidejte ricinový olej do pleťové vody, pomůže rychleji regenerovat, zklidní a působí proti vzniku akné.

Co obsahuje?

  • Kyselinu ricinolejovou, nenasycené omega-9 mastné kyseliny a kyselinu hydroxylovou.
  • Vitamin E, minerální látky a bílkoviny.

Míra komedogenity (sklon k ucpávání pórů): 1/5

Na co si dát pozor?


Při používání ricinového oleje se vyhněte přímému styku s očima, protože způsobuje pálení. Zároveň ho nepoužívejte vnitřně, má projímavé účinky a v těhotenství napomáhá k vyvolání porodu.

V jaké kosmetice ho najdete?

Ricinový olej je hodně hustý. Seženete ho v lékárnách nebo prodejnách na domácí výrobu kosmetiky.Ricinový olej je hodně hustý. Seženete ho v lékárnách nebo prodejnách na domácí výrobu kosmetiky.

Moringový olej

Tento olej se získává lisováním semen stromu moringa oleifera. Semena obsahují asi 45 % oleje, který je svými účinky přirovnáván k arganovému a velmi rychle si získává popularitu i u nás. Má změkčující vlastnosti – díky tomu se lépe vsakuje a výživné látky snáz pronikají dovnitř pokožky.

Možnosti využití

  • Kapku moringového oleje vmasírujte do pokožky hlavy – pravidelným používáním vyživíte vlasové vlákno a zbavíte se tvorby lupů.
  • Má prokázané antibiotické a protiplísňové účinky, takže ho zkuste na zanícenou a aknózní pleť.
  • Sjednocuje tón pleti a odstraňuje drobné pigmentové skvrnky, jizvičky a fleky po akné.
  • S úspěchem využijete také na opary.

Co obsahuje?

  • Cytokinin pomáhá s pleťovou obnovou.
  • Velké množství antioxidantů pomáhá redukovat vrásky a zabraňuje stárnutí pleti.

Míra komedogenity: 3/4

V jaké kosmetice ho najdete?

Moringový olej Venira je ideální nejen na zralou pleť se sklonem k tvorbě vrásek.Moringový olej Venira je ideální nejen na zralou pleť se sklonem k tvorbě vrásek.

Šípkový olej

Sytě oranžový olej ukrývá blahodárný účinek zejména pro zralejší pleť. Šípkový olej je velmi jemný, rychle se vstřebává a voní po sušených šípcích. Od některých výrobců ho můžete koupit i v čiré variantě.

Možnosti využití

Šípkový olej s úspěchem využijete na vrásky, strie nebo malé jizvy. Nebojte se ho také občas nanést na vlasy, umí zázraky.

  • Vmíchejte šípkový olej do svého pleťového oleje nebo pleťové vody.
  • Trápí vás vysušená pokožka na loktech? Použijte pár kapek čistého oleje.
  • Na jizvy vmasírujte dvakrát denně do postiženého místa. Čím dříve začnete, tím lepších výsledků dosáhnete.
  • Šípkový olej se hodí i na pleť se sklonem k akné – regeneruje a zklidňuje zanícená místa a působí proti vzniku pupínků.

Co obsahuje?

  • Antioxidanty, vitaminy A, C a E, které chrání pokožku před škodlivými volnými radikály.

Na co si dát pozor?

Šípkový olej mívá vysoký obsah barviva, takže může zabarvit i vaši pleť. Na větší plochu pokožky ho raději použijte v menší koncentraci společně s dalšími oleji – perfektní je například meruňkový.

Míra komedogenity: 1/4

V jaké kosmetice ho najdete?

Rakytníkový olej

Rakytníkový olej se získává z plodů rakytníku řešetlákového, a to lisováním za studena. Sytě oranžový olej je známý díky svým blahodárným účinkům na vnitřní organismus. Doporučujeme ho však i na pokožku a vlasy.

Možnosti využití

  • Pomáhá rychle regenerovat popálenou pokožku. Využijte ho proto během léta jako péči po slunění, i v případě popálení o žehličku nebo jiný horký zdroj.
  • Zkuste ho také jako pomocníka při potížích s ekzémy a lupénkou.
  • Přidejte pár kapek do koupele, olej vytvoří na pokožce jemný film a zamezí jejímu vysušování.
  • Skvělý je jako pleťový olej, protože se rychle vstřebává a nezanechává mastný pocit. Pleť regeneruje, vyživuje a účinně hydratuje.

Co obsahuje?

  • Omega 3, 6, 7, 9 mastné nenasycené kyseliny.
  • Vysoký obsah vitaminů B, D, K.

Míra komedogenity: 1/5

V jaké kosmetice ho najdete?

Rakytníkový olej prodává například značka Saloos.Rakytníkový olej prodává například značka Saloos.

Přečtěte si také první díl článkového seriálu a poznejte, jaké účinky na pleť mají arganový, mandlový, avokádový a meruňkový?

Autor: Iva

Preferuje přírodní kosmetiku a parfémy. Hledá nové značky a lokální výrobce, kteří využívají kvalitní suroviny, mají svou práci jako vášeň a předávají ji dál.

Váš příspěvek

Nejčtenější