Jen si tak splknout

fegitah 19.11.19 00:09
@otakara píše:
@Frankie stále sa divím, prečo pri varení sa bobkáč v receptoch odporúča tak striedmo, bojazlivo, jeden list, dávam väčšie množstvo, dokonca ho hneď po do varení nevyťahujem, vraj zhorkne jedlo. :think: Nič také som nepobadala. Je škoda používať ho tak úsporne a skromne.

Mám ráda mladé bobkové listy, dají se konzumovat (né jen olizovat :lol: ) Přihodím na pánev ke steaku/rybě ke konci úpavy, stačí chvilka , jsou pak pěkně křupavé. To samé mladé větvičky rozmarýny. Každoročně se kvůli tomu těším do Itálie.

JosefKamil 19.11.19 00:17

Miss Dior

@Kjitka píše:
tohle je zajímavéhttps://frangipani.cz/…okrat-jinak/

Já mám doma po babičce tohle:

otakara 19.11.19 07:41

@fegitah :mavam: pravda! Natrafila som na recept na rýchle pečené zemiaky s rozmarínom, vždy som sa ho bála používať a keď vo výsledku bola vetvička upečená, celú som ju chrumkavú zjedla. Aj s olizovaním máš pravdu, :-D nechávam vždy pre spolustolovníkov, aby si vytiahol každý ten svoj lístok a mohol olízať. :-D

Frankie 19.11.19 07:55

@otakara
Ty pečáky jsou IMHO lepší s tymiánem.

otakara 19.11.19 09:54

@Frankie tymián som dlhý čas používala len tak velmi opatrne, až v poslednej dobe som sa osmelila a používam ho do viacerých jedál a dosť, tiež kedysi som urobila rajčinový šalát a sypla som tymiánu, to bolo kecov, akoby som urobila čosi zlé :cert: . Postupne si okolie navyklo a posypem aj zemiaky :palec:
Ináč, spomínam si ako som pradávno chystala u svokrovcov uhorkový šalát a posypala čerstvým kôprom zo záhradky, nik ho nejedol, len ja. Zvyk je železná košeľa.

Příspěvek upraven 19.11.19 v 10:36

Hanka H 19.11.19 10:29

@otakara Souhlasím - lidi jsou děsné konzervy! Nedávno mě fascinovala kamarádka - třicet let po revoluci používá jeden druh rýže - cituji - takovou tu normální, ve varném sáčku .....Zapečené brambory mám raději s rozmarýnem, tymián dávám do luštěninových jídel.

otakara 19.11.19 10:46

@Hanka H to áno, aj s tou ryžou mi je to smiešne, ale ďalšia vec je tá, že ľudia napr. menej varia, nešpekulujú ako napr. ja /niekedy ani ja a rýchlo nachystám niečo rutinné-nejakú stálicu/, používa sa dosť polotovarov, hotových jedál, stravujú sa v jedálňach a inde, nakoniec divím sa i mojej maminke, ktorá tieto ryžové sáčky tiež dlho používala a keď som jej povedala, že prečo si nevarí tú výbornú ryžu s cibuľkou a majoránom/moja spomienka z detstva na tú výbornú chuť/ povedala - ahá. Ale sáčky kupovať prestala. Ona si myslela, že je to pohodlnejšie, ale :think: , myslím, že ozaj nie, ani rýchlejšie.

Hanka H 19.11.19 11:21

@otakara A hlavně - rýže má tolik možných chutí! Někdy to ani není otázka rychlého uvaření - kamarádka už je dost let v důchodu, vaří denně - ale spíš zvyk. Takhle jsem vařila celý život, tak to na posledních padesát let nebudu měnit. :lol:

Frankie 19.11.19 18:12

V září nic nezáří. Jak vznikly názvy podzimních měsíců a jaký je jejich význam?

https://www.reflex.cz/…-vyznam.html?…

Kjitka 19.11.19 18:22

@Frankie jestli mohu něco dodat
v latině mají zásadní omyl
september znamená sedmý
october = osmý
november = devátý
mohou za to vložené 2 měsíce v létě
sedmý podle Julia Césara
osmý podle Augusta

lilithc 19.11.19 18:46

@JosefKamil Jen krabičku nebo i flakonek s nějakým zbytkem vůně? A jak voní po tolika letech?

lilithc 19.11.19 18:52

@otakara Přes sezonu,kdy se dá domácí kopr koupit na trhu, jej dávám nejen do okurkového salátu ale i rajčatového.Sním svazek i jen tak s pečivem. :-)
@Hanka H Jen tak ze zvědavosti,kamarádka důchodkyně denně vaří jen pro sebe? Denně jsem nevařila ani když byly doma ještě děti.Snažila jsem se navařit na dva dny,ale nesměla jsem to uvařit moc dobré :-) protože na druhý den jsem musela vařit znovu. 8-)

Hanka H 19.11.19 19:15

@lilithc Kamarádka vaří téměř denně - obvykle si ponechá jednu dvě porce, o zbylé se postarají vnoučata - ze všech školních vývařoven jsou klasicky nedojeděná.
Kopr mám ráda, ale že bych mohla sníst svazek :think: :-D .

Kjitka 19.11.19 19:25

@lilithc mám zkušenost s holubičkami od Niny, máma mi říkala, že je dostala za můj porod…tj podzim 47…
otevřela jsem to asi před 5 lety, jen ťupku na hřbet ruky…nejdříve ten klasický smrad
ale
postupně ustoupil a vůně se objevila…a držela :palec:

Kjitka 19.11.19 20:14

jo a byla to miniaturka…

Stránka:  « Předchozí 1 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 Další »
Váš příspěvek