Povídání u kávy a čaje

paty 2.11.15 18:09

@Theaa No tak před revolucí a teď,to snad ani nejde srovnávat :mrgreen:

Theaa 2.11.15 18:33

@paty

No vidíš a já byla tak naivní, že jsem čekala, že budou ty sušenky stejné, když stejně vypadají. :(

paty 2.11.15 18:40

@Theaa My máme tu smůlu,že si pamatujeme,jak všechno chutnalo,když jsme byly mladší :mrgreen:

Theaa 2.11.15 19:00

@paty

To je bohužel neoddiskutovatelný fakt. :(

tapuz 2.11.15 21:28

Pokud vůbec, tak kupuji radši značku Sedita. Nevím sice, komu patří, jestli je ještě pořád slovenská nebo ne, ale oplatky typu tatranky, Mila a podobně má rozhodně lepší než Opavia.

paty 2.11.15 21:30

@tapuz Jj,Seditu kupujeme taky,když už nás honí mlsná na sladké ;)

India 2.11.15 21:34

Já jsem si zase koupila z nostalgie Orion Rumové pralinky a také nejsou máčené v čokoládě, ale v polevě ze ztuženého tuku se špetkou kakaového prášku (24%), což jsem si přečetla, až jsem zjistila, že konzumovat se nedají :(

  • Citovat
  • Nahlásit
tapuz 2.11.15 22:57

@India Pralinky jsou úděsné. Před pár lety jsem si je taky koupila, asi tak dvě snědla a zbytek vyhodila.
Nejsem žádný staromilec, ale je mi smutno, když si vzpomenu, jak jsme se před těmi pětadvaceti lety těšili, jak tu budeme mít taky to pěkné a dobré zboží, co jsme jinde zahlédli a ochutnali, když nám bylo dovoleno vyjet na chvíli za hranice všedních dnů. Místo toho tu máme hnusné cukrovinky, ohavné uzeniny, nechutné limonády, jogurty-nejogurty atd. a vzpomínáme na ty „socialistické“, ve kterých byl sice jen malý výběr, ale které byly paradoxně nesrovnatelně lepší. To je tedy vývoj :( .

Černá káva 2.11.15 23:35

Ono asi za to můžeme sami. Máme pověst, že kupujeme levné věci a ve velkém množství a tak nám je sem dovážejí. Kvalitní potraviny levné být nemohou. No a obchodní marže ? :jazyk: - od pekaře vím, že min. 100%.

tapuz 3.11.15 00:02

@Černá káva Nejde jen o dovážené zboží, týká se to i místní výroby. Nemyslím si, že je to tím, že bychom kupovali levné věci. I kdybych se na hlavu postavila a zaplatila cokoliv, tak prostě v obchodě nekoupím skutečně čokoládové pralinky, gothaj vyrobený z pořádného masa atd. atd. Odmítám doporučení, abych chodila nakupovat někam na statek nebo k nějakým soukromníkům na nějaké trhy. To není řešení a je to jen nepatrná část trhu, navíc tady, kde bydlím, široko daleko žádný statek nebo podobná zařízení nemám. Pořádné zboží za normální ceny by mělo být v běžných obchodech. Jenže předpisy se rozvolnily a většině výrobců na tom nijak nezáleží. Nevyrábějí tak, aby jejich produkce byla dobrá a kvalitní, ale aby byla tak na hraně, že to podle předpisů ještě projde a jíst se to při dobré vůli dá, ale není to ani dobré, ani kvalitní. Je z toho ale hlavně velký zisk.
Mám samozřejmě vytipované věci, které jsou dobré a snad i celkem kvalitní, a těch se držím, ale celkově mě to štve.

India 3.11.15 00:21

@tapuz
Já ani nevím, co bych si v běžné samce vytipovala.
Dnes mi při pročítání složení výrobků vstávaly vlasy na hlavě, po dlouhém bloumání mezi regály jsem koupila cottage z Madety, bílý bio jogurt Olma, chléb Šumava (jiný nebyl a vše ostatní, kromě rohlíků, je ze zmrazeného polotovaru) a květák - radši jsem nestudovala odkud, protože něco k večeři jsem koupit musela.
Vajíčka mi dovezl kamarád, má slepice, takže jsme měli květák „na mozeček“.

  • Citovat
  • Nahlásit
Černá káva 3.11.15 01:10

@tapuz Jojo, bohužel o tom to je, obchodníci se napakovat musí , a tak je ta hrana koncipována tak, aby za to většina populace byla ochotna zaplatit. Co by byla ochotna za kvalitu zaplatit menšina asi není zajímavé. Ono se pár takových výrobců najde, ale ne všude a ne všeho. Také populace stárne a kupní síla důchodců je malá.
Ale myslím, že dnešní mladí, zejména rodiče, dají tomu trhu pocítit své preference. V tom vidím naději.

porjk 3.11.15 07:24

@tapuz Farmářské trhy jsem si představovala jinak,čekala jsem,že tam koupím produkty zdejších pěstitelů ;) A ono tam lze vidět v červnu nektarinky. Jak zemědělství nerozumim, tohle mi nepřijde košer. A když výrobci potravin mají několik norem,pro tu kterou zem,myslím, že to není proto,aby vyhověli . Spíš mají kategorie pro blbé a blbější.

bab58 3.11.15 08:14
@tapuz píše: …Nejsem žádný staromilec, ale je mi smutno, když si vzpomenu, jak jsme se před těmi pětadvaceti lety těšili, jak tu budeme mít taky to pěkné a dobré zboží, ...... a nyní vzpomínáme na ty „socialistické“, ve kterých byl sice jen malý výběr, ale které byly paradoxně nesrovnatelně lepší. To je tedy vývoj :( .

Máš naprostou pravdu :palec: . Sama jsem sice nikam do zahraničí nejezdila a za nákupy už vůbec ne, ale mí přátelé ano, a tak jsem čas od času přes ně i něco nakoupila. Byla za tím veliká zvědavost, kousek euforie, mít něco ze západu, … bohužel ale i obrovské rozčarování a zklamání. Byly to levné šunty zabalené do překrásných obalů, leč s obsahem víc než kontroverzním.

Byla 80. léta a všichni mazali Ramou (naše máslo bylo přece tak nezdravé), … po tom, co naše rodina opětovně prodělávala střevní koliky jsme se vrátili ke klasickému máslu a používám jej dodnes, jen za kvalitu si „lehce“ připlácím, … a chci-li si opravdu pochutnat, nechávám si dovézt máslo přímo od farmáře, či od přátel z Bavorska, stejně tak i jogurty a sýry.
Stejně tak granulované kakao k rychlé přípravě, které má lákavé obaly, vnoučata žadoní, ale chuť je hnusná, plná chemie, obsah plný s-aček, ale kakaa jen mizivé procento, a o čokoládě a jiných sladkostech nemluvě.
Mýdla a koupelové pěny s vůní jablíček a mandarinek, či kokosu téměř lákala k nakousnutí, leč pokožka byla vysušená, nezřídka na tělíčkách našich dětí vyvolávala různé kožní afekce,…
Výčet by byl sáhodlouhý, pro mladé a nezasvěcené asi i velice nudný.

Jako malá holka jsem milovala pendrek a „mejdlíčko“, a při každé vzpomínce se mi vybaví jejich chuť…

Vyrostla jsem na chlebu s máslem, sádlem se škvarkami, smetanových sýrech, plnotučném mléce, mase z domácího chovu, aj., prostě na poctivé stravě a nikdy v životě jsem neměla žádné problémy se zažíváním ani alergie. Ty se začaly projevovat až s konzumací produktů plných éček, náhražek, tělu nepřirozených konzervantů a jiných s-aček. Jenže než člověk pochopil, že „zdravá“ strava vůbec není zdravá, hodně vody uplynulo.

tapuz 5.11.15 21:19

Rama, Perla, Flora a podobné produkty mi vůbec nesmí přes práh. Když si chci namazat rohlík, tak jedině máslem.
Pokud jde o jogurty, kupuji si buď choceňský nebo valmezácký bílý smetanový jogurt, ty jsou moc dobré. A pak ještě v Normě obyčejný bílý jogurt Landfein (i když Normu jako obchod jinak nemám ráda). Nejsou v něm žádné konzervanty ani škrob nebo želatina nebo bůhvíco ještě. Není krémový, v kelímku je tuhý, jako to u jogurtů vždycky bývalo, lžičkou jde „odkrojit“ a musí se rozmíchat. Miluju ho. Kdo je zvyklý na dnešní krémovité tekuté a nekyselé jogurty, asi by mu nechutnal.
Granulované kakao ani doma nemám, to je jen sladká kejda. Když kakao, tak mám ráda skutečně vařené z mléka a kakaového prášku.
Příkladů by byly stovky.
Na farmářské trhy nechodím, nepovažuji je za obecnou záruku nějaké vyšší kvality (je to jen záruka vyšší ceny). Na trhu, který mám nejblíž, je jen jeden velký zelinář, který prodává jednoznačně velkoobchodní sortiment, ovšem za dvojnásobné ceny. Výrobky pekařů nejsou nijak dobré, řezník má dobrou jen sekanou. Atd. atd.

Stránka:  « Předchozí 1 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 Další »
Váš příspěvek