Vaření - recepty

Hanka H 21.10.21 12:17

Na přání @otakara (ale i pro jiné 8-) ) velejednoduchý recept na čevabčiči.

Mleté maso (jakékoliv)
cibule
paprika
sůl, pepř, čubrica
sádlo
případně i trochu najemno nastrouhané kořenové zeleniny, výrazného sýru
mouka

Na troše sádla necháme zesklovatět cibuli, přidáme zeleninu, krátce otestujeme a zasypeme paprikou. Důkladně promícháme s masem a kořením, můžeme přidat i sýr. Necháme několik hodin v chladu odležet. Tvoříme válečky obalené moukou, smažíme na sádle - nejprve zprudka po obou stranách, poté dopékáme za snížené teploty. Je možno péci i v troubě na pečicím papíru - pouze ho lehce potřeme tukem.

otakara 21.10.21 14:35

@Hanka H tak toto sa mi pozdáva, akurát mám v chladničke morčacie, ale to nevadí, že? Zrovna som premýšľala, čo z neho. Minule som robila čili kon karne, ale pri tomto recepte ostanem pri hovädzom mäse, tak ako káže recept, morčacie sa mi na to moc nepozdávalo. Uvidíme, dík :hug:

Hanka H 21.10.21 15:42

@otakara Krůtí mleté neupravuji - připadá mi dost mdlé, sice pořád lepší než kuřecí - to už je opravdu hadrové. Ale když nebudeš šetřit koření, proč ne! :think:

MagnolieS 21.10.21 16:04

@otakara Já bych se krůtího mletého nebála, je lepší než kuřecí, ale zpracovávám vždy odřezky, když porcuju krůtu, ne třeba celý prsa, to je mi líto na čičiny.

otakara 21.10.21 18:22

@Hanka H ďakujem, zajtra skúšam, zajtra varím :-*

otakara 21.10.21 18:29

@MagnolieS ja mám morčacie radšej, to áno :-*

frangipani_romana 21.10.21 20:00
@Hanka H píše:
@otakara Krůtí mleté neupravuji - připadá mi dost mdlé, sice pořád lepší než kuřecí - to už je opravdu hadrové. Ale když nebudeš šetřit koření, proč ne! :think:

A co vaříš z morčat?

frangipani_romana 21.10.21 20:02

Kdybyste chtěli vědět, co se stane po black outu, tak vám to řeknu: ještě dřív, než se rozhoukaly sousedům různé alarmy, já už jsem měla uvařené kafe. A jak jsem tak koukala po sousedech, tak to jelo hromadně, všude se svítilo v kuchyních. :D Sedm hodin bez kafé, ol rajt? :oops:

Jinak muži dnes k večeři škubánky, já jsem si dala ovocný salát se zakysanou smetanou. Původně jsem si ji nachystala na rizoto, ale když nešla ta elektrika… :D

Hanka H 21.10.21 20:21

@frangipani_romana Tak z morčat jsem ještě nic nevařila… :-D A sedm hodin bez kafe?! To je totální noční můra! :cert:

otakara 22.10.21 07:42
@frangipani_romana píše:
A co vaříš z morčat?

:-D :-D :-D jak moc záleží, ako sa opýtam!
„A co vaříš, ako pripravuješ morčacie mäso?“
„A co vaříš z morčat?“
Pri tej druhej otázke - radšej si dám ovocný salát! :-D :-P

Theaa 22.10.21 10:19

Nemáte někdo recept na dobrý dýňový rizoto? Receptů je sice plný internet, ale po tom, co jsem na internetu našla recept na dýňovou buchtu a hned po upečení jsem ji po ochutnání vyhodila a zatajila před rodinou, protože něco podobně odpornýho jsem v životě ještě neupekla, se mi nechce naslepo už nic zkoušet.

John_Nw 22.10.21 12:32

@Theaa Recept neznám, ale zkusil bych základní risotto (https://www.gurmanka.cz/…jako-risotto) a k tomu jako přílohu tu dýni. … asi jsem moc nepomohl, … jako obvykle. :-)

Theaa 22.10.21 12:54

@John_Nw
Díky, snaha se cení. ;-)

frangipani_romana 22.10.21 19:35
@Theaa píše:
Nemáte někdo recept na dobrý dýňový rizoto? Receptů je sice plný internet, ale po tom, co jsem na internetu našla recept na dýňovou buchtu a hned po upečení jsem ji po ochutnání vyhodila a zatajila před rodinou, protože něco podobně odpornýho jsem v životě ještě neupekla, se mi nechce naslepo už nic zkoušet.

Já mám.
Ale nemám to zvážené, tak od oka.

střední cibule
decka výrazného bílého vína
velký hrnek rýže (250 ml)
dva hrnky nadrobno nakrájené dýně
horká voda nebo vývar (voda stačí)
tak půl až hrnek strouhané parmezánu dva plátky másla
sůl, pepř

Na rozpálenou pánev jen kapička oleje, nasypat na to dýni, trochu osolit, opražit až jsou hrany černé a tak 10 minut dusit na slabém ohni.

Ve velkém hrnci:
Cibulku zpěnit na olivovém oleji.
Nasypat suchou rýži - neoplachovat!! Musí na ní z§stat škrob. Nejlepší je rizotová nebo pudinková z Marks&Spencer (když není italská).
Rýži promíchat s cibulkou a chvilku pražit.
Zalít sklenicí vína a promíchat, až se víno úplně odpaří.
Přidat do toho dýni a tak ještě hrnek horké vody.
Vařit 15 minut pod pokličkou, nakukovat, podlívat.

Výsledek by měl být dost tekutý, jak to chladne, tak to zhoustne.
stáhnout z ohně, přidat máslo a vmíchat sýr, trochu opepřit.

Může se to dělat úplně stejně s cuketou, to je ještě lepší, ale chce to na začátku přidat česnek - dva celé neoloupané stroužky rozfláknout pěstí naplocho přes velký nůž. Hodit do horkého oleje i se slupkou, přidat cuketu a osolit (nesolit předem, byla by moc mokrá). Bacha, ten česnek by se neměl připálit, měl by být jen asi tak třeba 1-2 minuty v oleji, pak už by ho měla zalít štáva, co pustí cuketa. Když ne, tak ho vařečkou vytáhni a dej nahoru na cuketu, ať se dál nesmaží. Pak ho necháš vařit spolu s cuketou a ve finále vylovíš slupky (ten česnek z toho vypadne) - nebo je tam necháš, ať si je vyloví strávník, patří to ke koloritu. :D

Theaa 22.10.21 21:14

Tak to je vyčerpávající informace. :-* Některý den zkusím a pak dám vědět. Láká mě i to cuketový rizoto, cukety mám, tak uvidím. A moc děkuji. :kytka:

Stránka:  « Předchozí 1 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 Další »
Váš příspěvek