Co jste dnes měli dobrého?

Hanka H 28.11.21 16:25

Kuřecí paličky pečené, dušená zelenina s převahou růžičkové kapusty a cizrnový kuskus. Vynikající!

otakara 28.11.21 16:46

@JosefKamil my sme s maminou tento rok boli slabí sedláci, malé zemáky, máme zlú pôdu v záhrade /pardon, ak by sa výraz sedlák, niekoho dotýkal/ 8-), u nás je aj také řčení o sedlákovi a velkých bramborách… ale narobil si chute aj mne

Renusatko 28.11.21 23:19

Dneska jsem dělala ptáčky a asi 6 litrů kuřecího vývaru. Myslela jsem, že budu mít na zítra oběd, ale ne…to u nás fakt nehrozí.

Magnolie1 29.11.21 07:13

o víkendu jsem dělala zelňačku a šunkofleky, do práce mi taky nezbylo

Renusatko 29.11.21 22:40

@Magnolie1 Zelňačku si taky udělám. Dobrý nápad.
U nás se na štědrý den dělá taková jen bílá. Zelí, smetana, malinko zahuštěná. Místo mouky teď používám žervé. Do toho se dávají brambory uvařené ve slupce, nakrájené a promíchané se škvarkama…kdo nechtěl vidět prasátko :lol: . Tu teda vaříme jen ten jeden den. Jinak kluci mají rádi s klobásou.

frangipani_romana 29.11.21 22:43

Dejte recepty, já mám skvělý, po babičce z Valašska. Ale po té rozhodně zlatouška neuvidíte :grinning:

Renusatko 30.11.21 10:08

@frangipani_romana Tak dej ty. Já ji moc nevařím. U nás vaří polívku zelnou klukům mamka. Já bych ji s klobásou zase nesnědla, ale mám tři chlapi.

Magnolie1 30.11.21 10:19

@Renusatko Jů, to jsou dobré rady na zelňajdu

otakara 30.11.21 12:02

dnes u nás pstruh pečený na panvici, ako minútka - v strúhanke a kupovanej zmesi korenia - k nemu šalát hlávkový mne neznámeho druhu, chlieb. Polievka sa nevarila, prihlasovala som nás na 3. očkovanie a robila objednávku do dmky, je koniec mesiaca :-)

Biely kvet 30.11.21 14:20

@Renusatko Robíš zo sladkého zelí?

Renusatko 30.11.21 17:07

@Biely kvet Ne, z kysaného. Loni jsem omylem měla nějaké moc do sladka a bylo to celkem dost hnusné. Předpokládám, že je to nějaká krajová specialita, levná v tom kraji. Je to opravdu jen vařené zelí, trochu zahuštěné moukou v mléce. Tím by to asi v té době končilo. Já tam teď přiliju smetanu a místo zahuštění moukou tam dám trošku žervé. Brambory se k tomu vaří klasicky ve slupce, většinou den předtím zároveň na salát. K té polévce je babička nakrájela, opekla trochu na másle a přidala ty škvarky. Nedávalo se to přímo k polévce, ale na talíř vedle.
Dřív nás bylo na chalupě třeba 15, nic jiného k obědu nebylo. Teď už to jím jen já a mamka. Brácha většinou vaří klasickou s klobásou a já mu ji vyměním za vánočku. :lol:

John_Nw 30.11.21 18:26

…>

Příspěvek upraven 01.12.21 v 21:23

frangipani_romana 30.11.21 22:02

Valašská zelňačka
Myslím, že dietně se to vyrovná bramborovému salátu s majonézou, ale co už, proto je tak dobrá. :)

  • kysané zelí i s vodou
  • velká a malá cibule
  • 2 velké mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 10 sušených švestek
  • hrst sušených hub
  • 5 brambor
  • 2× zakysaná smetana
  • klobása typu čabajka
  • uzené maso
  • kůže od špeku
  • půl malé lžička majoránky, divoké koření (jalovčinky, bobkový list, celý pepř)

Den dopředu si uvařte uzené a schovejte vývar.

Velkou cibuli nadrobno pokrájet a zesklovatět, zalít vodou a dát vařit zelí. Do vody rozmáčknout 2 česneky, přidat celé švestky, houby, mrkev a klobásu na tenká kolečka, neoloupané brambory na kostičky, kůži ze špeku a dolít vývar z uzeného.
Když se to uvaří (pozor, brambory nezměknou, kdo je chce extra, musí je uvařit zvlášť a tím vývarem pak zalít cibulku místo vody)., tak nalít smetanu - hodně, rozemnout majoránku nad hrncem a ještě povařit.
A teď závěrečné kouzlo s chutí: menší cibuli nakrájet na droboučko a usmažit do zlatova. Těsně před koncem se do cibulky přidá poslední česnek takto upravený: rozmáčknout stroužek i se slupkou plochý nožem a pěstí, vyhodit slupku a nasekat nadrobno. Tuhle drť hodíte do smažící se cibulky a smažíte max 1 minutu, jen než se česnek rozvoní, pak rychle hodit do vroucí polívky a ještě nechat 5 minut povařit.

Když nemáte červenou klobásu, dejte do polívky trošku papriky a třeba párek.
Když nemáte vývar z uzeného, dejte jen vodu, ale je to škoda.

Příloha je chleba.

Hanka H 30.11.21 23:10

@frangipani_romana Dávám podobné suroviny - navíc ještě kousek celeru a petržele, mletou papriku vždy. Zeleninu restuji, zelí podusím zvlášť. A nakonec dávám zakysanou smetanu s trochou mouky. Před lety jsem prvně zkusila švestky - a je už nikdy jinak! Jako bonus pak dojím podstatný zbytek sáčku :-D .

@Hanka H Ty klobásy jsou někdy hodně paprikové, takže to podle oka. A samozřejmě platí moravské anti-EU-legislation opatření: čím víckrát se ohřívá, tím je lepší! :dance:

Stránka:  « Předchozí 1 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 975 Další »
Váš příspěvek