Vaření - recepty

Rosa N. 10.7.17 09:17

@Biely kvet ..tak to je suproš - uproš - proš - roš - oš! :o)   ))  )) )) :rose:

Rosa N. 10.7.17 09:20

@Černá káva díky! :o) )) ))

Hanka H 10.7.17 10:13

@Rosa N. Zmrzlinu nesmíš nechat přemrznout, takže po těch několika hodinách ji buď sníš (což není žádný problém :-D ), nebo ji přesuň do dolních pater mrazáku - ale trvanlivá není, tak bych ji tam nechala max dva dny …
Markétin koláč jsem vyzkoušela ve variantě

  • pouze celozrnná špaldová mouka (ovesnou jsem doma neměla, obě mají v DM nebo v různých prodejnách zdravé výživy - tam jsou i lacinější - cca 35 Kč)
  • místo špenátu lilek - na kostičky nakrájený, krátce vypocený se solí a podušený na pánvi
  • na závěr jsem zkusila posypat část povrchu koláče sýrem - zvolila jsem uzený
    :rose:
Rosa N. 11.7.17 09:47

ruská

@Hanka H Hani, :kytka: zapomněla jsem poděkovat za savěty. Dnes ji, zmrtlinu, tu melounovou, budu zkoušet. Chtěla jsem si to přichystat včera.. ale nízká patra mrzákové skříně nám mrazí stejně jako vyšší. Jinak bych myslela že teplo Q :o))) stoupá vzhůru, ale asi ne tak u mrazáku.
Včera jsem byla na návštěvě u Luisy (co píše ty nádherné básně.. a nejen ty) a ona zmrzlinovač za pár stovek, co se namrazí 24 hod, a pak hněte. Jsou ještě drahé, tak za 4,5 tis. ty i samy mrazí, bylo by to během půl hod. Hm, ale asi by to člověku doma zahálelo jako všechno, co v prvním nadšení přinese domů.
Spoustu let jsem toužila po sušičce (tedy ovoce) a (sušička na prádlo by asi bodla) a leží, zahálí a překáží nám doma ve skleničkovém sklepě už tři roky.
Jestli to mám strach zkusit, že se mi to nepovede.. Čórti znájut.. :cert:

Medojedka 12.7.17 15:38

Nevařená studená polévka (něco mezi taratorem a okroškou)

na 4 porce (t.j., pro dva - je lehká a není moc sytá)

svazek ředkviček
svazek zelené cibulky
2 malé okurky (vzala jsem přerostlé nakládačky)
4 malé rychlokvašáky (nebo zralé kvašáky)
3 vajíčka uvařená natvrdo
kopr
200 ml vychlazenéno kefíru (jogurtového mléka, kyšky)
cca 300 ml vychlazené vody z kvašených okurek - doředit do konsistence polévky
2 pol. lž. kysané smetany 16%

Uvařená vajíčka vychladit a nasekat. Zeleninu nakrájet, zalít vodou z okurek a kefírem, dochutit kysanou smetanou. Hotovo! Vychladit a podávat. Solit není třeba, voda z kvašáků je dost slaná.

Příspěvek upraven 12.07.17 v 18:05

Medojedka 12.7.17 15:39

podařilo se - 2 X http://alibi.sweb.cz/icon_lol.gif

MiroskaRendka 24.8.17 13:28

tsrašně rádi děláme jasmínovou ryži, a k tomu kuře a jakýkolik způsob :)

Makiiii 24.8.17 15:56

@MiroskaRendka Zde se vkládají recepty! O tom, co ráda jíš, můžeš napsat do jiného vlákna. ;-)

Biely kvet 9.11.17 08:31

Pridávam recept na chlieb, ktorý som piekla včera. Je to chlieb kváskový, takže si treba najskôr vyrobiť kvások, čo trvá - podľa rôznych receptov - 4 až 14 dní.
Recept mám z knihy Kváskovanie. Ako prvý som piekla chlebík s názvom Osvedčený.
Ešte musím podotknúť, že chlieb sa nemusí pripravovať takto - ako sa vám určite bude zdať - zdĺhavo, sú aj oveľa kratšie postupy. :-)
Tak a už sľúbený recept:
Na štartér potrebujeme: 140g ražnej (žitnej) celozrnnej múky, 160g vlažnej vody a 2PL kvásku.
Suroviny dobre premiešame a necháme prikryté fóliou pri izbovej teplote 12 - 14 hodín.
Následne potrebujeme: 600g pšeničnej chlebovej múky, 330g vody, 3 čl soli a 1 čl rasce.
Vodu s múkou zľahka premiešame a necháme 30 min. oddychovať. Potom pridáme štartér, soľ a rascu. Vymiesime hebké cesto, ktoré necháme v mise prekvasiť 2 hodiny, prekryté fóliou. Potom cesto dáme na pomúčenú dosku, párkrát poprekladáme ( aby sa do cesta dostal vzduch) a vložíme do ošatky. V ošatke chlieb ešte 2 hodiny kvasí.
Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Na dno dáme plech, do ktorého pri pečení vlejeme vodu. Chlieb vyklopíme z ošatky na plech, vystlaný papierom na pečenie, vsunieme do rúry, prilejeme na spodný plech vodu a pečieme 15 min. Potom plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 190 stupňov a dopekáme ešte cca 30 min.
Po upečení na chlieb zaklopeme, musí znieť duto, vtedy je upečený. Na mriežke ho necháme vychladnúť niekoľko hodín. Uchovávame ho zabalený v utierke, napr. v rúre.
Včera som videla na internete postup pečenia kváskového chleba, ktorý bol oveľa rýchlejší. Takže ak sa Vám nechce alebo nemáte čas na takýto zdĺhavý postup, pozrite si nejaké videá a určite nájdete recept vhodný pre vás. :-)

Hanka H 9.11.17 08:35

@Biely kvet Díky :rose: - jdu vyhledat nějaký recept na kvásek - kdybys měla ještě náladu ;-) , nepřidala bys ho sem? Díky :wine: !

Biely kvet 9.11.17 08:54

Výroba materského kvásku: (zakladáme do sklenej fľaše od kompótu)
1.deň: 2 PL vody a 15g (1PL) ražnej (žitnej) múky zamiešame a prikryjeme viečkom. Ráno aj večer -teda 2 krát denne!
2. a 3. deň ten istý postup.
4. deň: Z kvásku si necháme len 60g (ja som ho vtedy viac nemala, takže som ho nechala celý) a primiešame 2 PL vody a 30g (2PL) ražnej múky CHLEBOVEJ 2 krát za deň.
5. až 14. deň kŕmime 2 PL vody a 2 PL ražnej CHLEBOVEJ múky 1 krát denne.

Zo vzniknutého množstva kvásku si odoberieme len 2-3 PL do menšieho zaváracieho pohára (napr. od džemu). Máme hotový tzv. materský kvások. Skladujeme ho v chladničke, staráme sa oň, prikrmujeme ho a pečieme z neho. Keď odoberieme na pečenie, zvyčajne 2 PL, pridáme do pohára 1 PL vody a 1 PL ražnej múky, zamiešame, necháme prekvasiť pri izbovej teplote niekoľko hodín a odložíme do chladničky.
Kvások, ktorý nám zostal, môžme darovať svojim známym. Alebo ho zužitkujeme do 7 dní. Teda budeme z neho piecť. Ja idem z neho dnes piecť sladké rožteky s čokoládou. :choco: :-)
Inak kvások sa dá použiť všade tam, kde sa bežne používa droždie ( šišky, lángoše, záviny, bábovky, dolky…)

Biely kvet 9.11.17 09:16

.....ešte k tomu kvásku- miešame ho kovovou lyžicou, nie vareškou, z hygienických dôvodov. Keď máme materský kvások už v chladničke, máme ho v pohári uzatvorený. Keď ho vyberáme na pečenie a prikrmujeme, kým je tých niekoľko hodín, môže byť 9 - 12, pri izbovej teplote, vrchnák je na ňom len položený.
Ešte som zabudla pripomenúť, že z materského kvásku treba piecť najneskôr do 7 dní, ak nepečieme, treba ho aj tak prikŕmiť. :-)

Biely kvet 9.11.17 17:09

Pridám ešte jeden jednoduchší recept, kratší na prípravu, volá sa NEMIESENÝ CHLIEB.
150 g ražnej (žitnej) chlebovej múky
350 g pšeničnej chlebovej múky
350 g vody
2 čl soli, 1 čl rasce
2 PL kvásku
Suroviny spolu dobre premiešame, prikryté potravinovou fóliou necháme kvasiť asi 12 hodín. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, necháme 5- 10 min. oddýchnuť. Cesto poprekladáme, aby spevnelo. Vytvarujeme bochník, necháme v ošatke vykvasiť 3 hod.
Rúru zapneme na 250 stupňov. Na spodok dáme plech, na ktorý pri pečení nalejeme vodu. Bochník vyklopíme na papier na pečenie, dáme do vyhriatej rúry. Na spodný plech nalejeme hrnček vody. Pečieme 10 minút. Následne plech s vodou vytiahneme, teplotu stiahneme na 200 stupňov a dopekáme ešte cca 20 minút.
Dobrú chuť!

AnaZz 10.11.17 10:29

Holky můžu se zeptat zkoušely jste už někdo zapečený lilek? Lilek jsem měla jen párkrát ale chtěla bych to vyzkoušet, tak jestli nemáte nějaky dobrý typ co do něj a jak si ho připravit? Děkuju

Kajla 10.11.17 10:53
@Hanka H @Hanka H píše:
@Biely kvet Díky :rose: - jdu vyhledat nějaký recept na kvásek - kdybys měla ještě náladu ;-) , nepřidala bys ho sem? Díky :wine: !

Vyrábět vlastní kvásek není pro začátečníka úplně jednoduché. Spíš bych vyhledala někoho, kdo kousek podaruje. Kdysi fungovala kvásková mapa , dneska se moc neaktualizuje, ale určitě někteří lidi z ní fungují pořád. Jinak zcela spolehlivě fungují nadšenci ve facebookové skupině Pečempecen.cz , stačí dát poptávku. Tahle skupina je zdroj informací všeho okolo kváskového chleba.
Jinak doporučuji stránky Maškrtnice

Stránka:  « Předchozí 1 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 Další »
Váš příspěvek