Vaření - recepty

hafik 4.4.18 19:17
otakara 20.4.18 16:49

@MagnolieS Ahoj a aj ostatní, prevzaté z knihy, toto je skopírované z facebookovej stránky Recepty živé kuchyně. Je tu vysvetlené sčasti, prečo sa stane, že táto almonéza nezhustne, niekde v knihe aj sama autorka hovorí, že sa to niekedy stane. Mne zhustla zatiaľ vždy.
Almonéza podle Diamondových,


Fit pro život II, část druhá:


Porce: 3 až 4 šálky
1/2 šálku oloupaných mandlí
1/2 šálku destilované vody
malý skrojek česneku (asi 1/8 čajové lžičky)
1/2 čajové lžičky mořské soli (navíc)
1/2 čajové lžičky směsi koření bez soli
2-3 lžíce čerstvé citrónové šťávy špetka papriky (navíc) čerstvě umletý pepř na ochucení
2-3 šálky světlicového oleje
Tato náhrada majonézy je skutečně pravým požitkem. Připravuje se z husté mandlové pěny, je lehčí a méně olejnatá než její družka z vajec. Stejně jako při výrobě majonézy, platí i zde určité zásady: všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu, je velmi důležité pečlivě dodržovat předepsaná množství a olej se přidává velmi pomalu, po kapkách. Vlhkost vzduchu někdy ovlivní emulgační proces.

Dejte oloupané mandle a destilovanou vodu do mixéru a mixujte na vysokou rychlost dokud se nevytvoří hustá tekutina.
Přidejte česnek, mořskou sůl, citronovou šťávu a pepř. Krátce zamíchejte, potom přepněte na vyšší rychlost a pomalu přilévejte olej do krémovité směsi. Když je ve směsi dostatek oleje, objeví se nahoře. Přesto přidejte ještě trochu oleje lžící, ale opatrně, abyste se nedotkli rotační břitvy. Získáte tím hustší produkt. Konečná struktura je něco mezi majonézou a šlehaným smetanovým krémem. Opravdu stojí za vynaloženou námahu. Skladujte v zakryté nádobě v lednici. Almonéza vydrží v chladu asi týden (pokud ji ale nesníte dříve).

MagnolieS 25.4.18 19:10

@otakara Děkuji :kytka: zkusím až bude příležitost a suroviny.
Jen dotaz - jaká směs koření? cokoliv bez soli? A pojem světlicový olej slyším prvně :oops:

otakara 26.4.18 00:08

@MagnolieS ahoj, je to akýsi druh bodliaka, ináč aj saflor, alebo světlice barvířská, slovensky požlt farbiarsky, ešte ináč - turecký šafrán, aj sa na také účely používa. Samozrejme, používam chuťovo neutrálny olej, dokonca mnou často používaný olivový panenský v tomto prípade nie, aj keď som sa s ním v jednom recepte stretla. Zmes korenia - áno, pridávam štvorfarebné korenie, drvím ho, tiež môžeš pridať vlastne korenie také, aké dávaš do „normálnej“ majonézy, ja až tak moc nekombinujem - dávam hlavne spomínané korenie, citrón, soľ,

MagnolieS 31.5.18 21:50

Domácí zmrzlina

Tip na dobrou, osvědčenou tvarohovou, nebo smetanovou zmrzlinu? Dala bych si vanilkovou … :inlove:

Frankie 31.5.18 22:48

@MagnolieS
Schíza? :pankac:

MagnolieS 1.6.18 00:54

@Frankie Léto :nail:

Frankie 1.6.18 08:36

@MagnolieS
Dnes bych měl chuť na skořicovou nebo zázvorovou zmrzlinu.

andulce 17.6.18 17:21

Venku vedro a ja jsem od včerejška marod…nevařím-živím se malinama s tvarohem…

Frankie 3.7.18 13:38

Slaný cuketový koláč (pizza)

Těsto

  • nastrouhaná cuketa (větší dírky struhadlo, 1/2 kg)
  • hladká mouka 1/2 hrnku
  • polohrubá mouka 1/2 hrnku
  • olej 1/2 hrnku (my dáváme slunečnicový)
  • prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • sůl
  • rozmačkaný česnek 3 stroužky

Naklademe na vymazaný plech (olej), vysypaný polohrubou moukou.
Na těsto rozetřeme směs: kečup, majoránka, velká lžíce oleje, 6 stroužků rozmačkaného česneku.
Nandáme nakrájený salám (šunka, rožnovský, …), nakrájenou cibuli, rajče, papriku, posypeme kořením na pizzu.
(Můžeme přidat i žampióny, kukuřici, černé olivy.)
Pečeme cca 30 min na 200°C.
Deset minut před koncem posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.
Krájíme za studena.

MagnolieS 3.7.18 14:41

@Frankie Díky :wine: ale asi budu u Suchánků, nejedu mouku ani salámy :think:

Hanka H 17.6.19 15:16

„Dršťková“ polévka z hlívy ústřičné

Suroviny:
Hlíva, hera (sádlo), zeleninový (masový) vývar, cibule, mrkev, petržel, celer, pro masožravce kousek špeku a klobásky, mletá paprika (kousek feferonky), pepř, libeček, sůl, kmín, majoránka, česnek, kousek chleba typu šumava nebo klasická jíška
Postup:
Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme kořenovou zeleninu nastrouhanou nadrobno, necháme zezlátnou. Přidáme omytou a pokrájenou hlívu, mícháme, když pustí šťávu, zalijeme vývarem. Na pánvi rozškvaříme kousek špeku, stáhneme z ohně a vsypeme papriku, vlijeme do směsi s hlívou, přidáme koření s výjimkou majoránky a vaříme do změknutí. Pro nemasožravce – použijeme kousek hery. Chleba rozkrájíme na malé kousky, zalijeme cca 1 lžící horké vody a rozšleháme. Přidáme do polévky a provaříme. Na závěr přidáme rozdrcený česnek a majoránku, povaříme už jen krátce. Do hotové polévky možno přidat i klobásu – pokrájenou a osmahnutou.

Frankie 17.6.19 16:51

@Hanka H
Děkuji, voní to až tady, určitě to zkusím.

MagnolieS 18.6.19 11:52

@Hanka H Ta je super a máš ji pěkně vytuněnou, díky za připomenutí, už dlouho jsem ji nevařila

John_Nw 18.6.19 13:03

@Hanka H Pokud mohu, tak moje nezahušťovaná:

V hrnci (nejlépe se silným dnem) rozehřát tuk (používám olivový olej), přidat drobně nakrájenou cibuli, klidně i větší množství (dobrá je také šalotka, pórek, nebo kombinace všeho podle chuti), pár struhů česneku na plátky. Za míchání nechat lehce zesklovatět a pak přidat na proužky nakrájenou hlívu (spodní bílé části nevyhazovat, protože obsahují největší množství účinných látek). Pak přidat několik lžiček sladké papriky, eventuelně i trochu pálivé. Rychle promíchat a podlít trochou horké vody. Po rozmíchání přidat další horkou vodu do požadované konzistence polévky. Osolit, možno přidat trochu kmínu a mletého pepře. Pod poklicí vařit při mírném ohřevu. Když je houba měkká, je hotovo. Zbývá už jen okořenit majoránkou. … a při jídle se nepokecat, blbě se ta barva pere. :-)

Stránka:  « Předchozí 1 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 Další »
Váš příspěvek