Vaření - recepty

Hanka H 18.6.19 17:23

@John_Nw Hlívové polévky není nikdy dost :-D !

otakara 3.9.19 17:03

@Biely kvet ahoj a aj ostatní ahoj, tu: Šošovica na karí:
300g šošovica
3PL slnečnicový olej - používam tu repkový, olivový
1 cibuľa
4 strúčky cesnak
2 ČL karí
2 PL rajčinový pretlak
1 uhorka sladkokyslá - nemusí byť
cukor, soľ, citrónová, limetková šťava

žiadny prevratný technologický postup, len, že šošovicu uvaríme v slanej vode do mäkka. Zvlášť potom na oleji speníme drobnokrájanú cibuľku, lisovaný cesnak, pretlak, karí, šťavu z citróna a zmiešame so šošovicou. Zdobíme uhorkou, čo je na každom z nás, ja som napríklad nachystala dusené štvrtky zemiakov na kmíne a pestrý zeleninový šalát. Ešte jednu variantu robievam, tú napíšem neskôr. :-)

Frankie 3.9.19 17:10

@otakara
Nepepříš?

Biely kvet 3.9.19 20:27

@otakara Ďakujem, určite skúsim, si zlatá! :rose:

otakara 14.10.19 16:47
@Frankie píše:
@otakara
Nepepříš?

predstav si, že sem pepř nedávam, aj sa sama sebe divím, pretože pepřím a pepřím hodně ;-)

Rizoto po našsky:
1 cibuľa
2 strúčky cesnak
1 veľká mrkva
2 zelené čili papričky
2 pl olej
180 g dlhozrnná ryža
250 g lúpané paradajky z konzervy - v sezóne samozrejme použijem čerstvé
soľ
400 ml kurací vývar - používam ochucovadlo-bujón z DMka, resp. bujón od jedného slovenského výrobcu bez povzbudzovačov chuti
100 g mrazený hrášok
mrkvu krájam na tenké pásiky, si predstavte, že aj to „ovplyvní“ výslednú chuť. Nie, preháňam, ovplyvní to vzhľad-je to krajšie. Jedlo pripravujem v panvici, ryžu nedusím zvlášť.

Hanka H 14.10.19 17:03

@otakara Souhlasím - také do některých směsí (asijské pánve) krájím mrkev na „pásiky“ :-D !

otakara 14.10.19 17:23

@Hanka H :mavam: áno :-) ozaj to vyzerá gustióznejšie

Frankie 14.10.19 18:14

@otakara
Děkuji.
Příště si to máma odzkouší.

Frankie 14.10.19 18:16

K obědu pohanka a chilli fazole, k tomu salát z rukoly.

MagnolieS 14.10.19 19:12

@otakara Kari máš pastu, nebo ten divnej žlutej prášek?

Biely kvet 14.10.19 19:42

@otakara Nežne po francúzsky- julienne… :-)

otakara 15.10.19 04:17

@Biely kvet nedávno som dostala škrabku na julienne, aj polievka chutí tak akosi inak, lepšie :-D, mám ich viac v zásuvke, ale táto posledná škrabka sa mi vidí najlepšia…

otakara 21.10.19 08:19
@MagnolieS píše:
@otakara Kari máš pastu, nebo ten divnej žlutej prášek?

mám prášok, všimla som si, že kari býva rôzneho zloženia, schválne som raz porovnala tri balenia od rôznych výrobcov, dosť sa líšili od seba :think:

Frankie 21.10.19 09:02

@otakara
Mně nevoní kari s cuminem a zrovna takového mám plnou pikslu z Makra, asi do konce života. :think:

Hanka H 21.10.19 15:45

Koláče - ty, co jsem přivezla na sraz :-D

250 g polohrubé mouky
125 g hery, másla apod. - rozpustíme
2 lžíce cukru
cca 1/8 mléka - i více
1/3 kostky kvasnic
1 vejce + bílek na potření špetku soli

V troše teplého mléka a cukru necháme vyrůst kvasnice. Rozetřeme celé vejce se zbytkem cukru, důkladně vmícháme mouku se solí. Potom vmícháme tuk (nesmí být moc horký), rozmícháme, potom vmícháme kvasnice. Po částech zapracováváme vlažné mléko - těsto se musí odlepovat od stěn zadělávací mísy. Vytvarujeme kulaté koláce, umístíme na pečicí papír a necháme cca 20
min mírně vykynout. Potom plníme.

Tvarohová náplň:

500 g tvarohu - lepší kostka
2 žloutky
2 lžíce rumu
Cukr dle chuti
4 ploché lžíce pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

Kombinuji s povidly, meruňkovou, borůvkovou marmeládou - tmavé plochy posypu sekanými mandlemi. Okraje potřít bílkem.

Péci v troubě rozpálené na 200 st cca 10 minut, potom dalších deset minut dopékat na 150 st.

Stránka:  « Předchozí 1 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 Další »
Váš příspěvek